Dillens-Delhaye orgel weerklinkt opnieuw in de Sint-Carolus Borromeuskerk

Op zaterdag 11 oktober wordt het pas gerestaureerde orgel van de Carolus Borromeus kerk feestelijk ingehuldigd. Begeleid door trompetten en pauken laat organiste Els Biesemans als eerste de nieuwe orgelnoten in de kerk weerklinken.

De restauratie

Het orgel van de St.- Carolus Borromeuskerk is van de hand van de befaamde Mechelse orgelbouwer Carolus Dillens en onderging meerdere restauraties. Voor de huidige restauratie opteerde de ontwerper, in overleg met alle betrokkenen,  voor een terugkeer naar de laatste ‘consistente toestand’ , met name het verbouwde en vergrootte orgel, zoals tot stand gekomen in 1810. De ingrepen die nog later plaatsvonden,  einde 19de en 20ste eeuw, deden afbreuk aan dit waardevolle concept uit 1810 en hadden negatieve impact op de erfgoedwaarden. De aangebrachte schade werd nu zo veel mogelijk terug ongedaan gemaakt, op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Toch betekende deze restauratie veel meer dan het louter herscheppen van de toestand van 1810. Het toen gecreëerde orgel bleek op bepaalde punten ook gebreken te vertonen, in die mate zelfs dat de structuur ervan als onhoudbaar werd geacht in functie van de toekomstige mogelijkheden tot onderhoud. Daarom werd het orgel 50 centimeter meer naar voren opgesteld en werd de opstelling van de windladen zodanig bijgestuurd dat zich voortaan geen windladedelen (met bijbehorende pijpen) nog vlak boven elkaar zouden bevinden. Om de mogelijkheden van het orgel te verruimen werd het orgelconcept ook geactualiseerd door toevoeging van vijf pedaalregisters.

De restauratie van het orgel kreeg een premie van de Vlaamse overheid van 495.075, 42 €.

Inhuldiging

Op 11 oktober om 20 u. wordt het orgel feestelijk ingehuldigd. Begeleid door trompetten en pauken laat organiste Els Biesemans als eerste de nieuwe orgelnoten in de St.- Carolus Borromeuskerk weerklinken.

Tickets:  

€ 10 (voorverkoop tot 28/09) / € 12 kassa
Reserveren via + 32 3 325 01 57 of concertcarolus@yahoo.com
Organisatie: Kerkraad 
Meer info op de website van de St. Carolus Borromeuskerk.

Onze huisfotograaf mocht een kijkje achter de schermen nemen terwijl collega Michel Lemmens, erfgoedconsulent voor Orgels en Klokken, het orgel uittestte.