Gevelrestauratie voor Galeria Inno op de Meir in Antwerpen

De gevels van de panden gelegen aan de Meir 82 en 84, waar je nu Galeria Inno vindt, worden gerestaureerd.

De Duitser Leonhard Tietz liet het monumentale winkelpand bouwen toen de werken voor de verbreding van de Meir en de Leysstraat starten. In 1901 opende hij er de ‘Magazijnen Tietz’, op de Meir 82. In 1910 vergrootte hij de winkel en huurde hij ook het naastliggende hoekpand, de voormalige electriciteitswinkel Moyson. De gevels en de bedaking van de gebouwen werden in 1983 beschermd.

De ‘Magazijnen Tietz’ zijn een ontwerp van architect Joseph Hertogs, die hoofdzakelijk voor de liberale burgerij herenhuizen bouwde in diverse neostijlen aan de Antwerpse leien en parken. Hertogs was ook verantwoordelijk voor verschillende restauraties en uitbreidingen aan een aantal belangrijke Antwerpse rococo-stadspaleizen, de bouw van het particuliere Museum Mayer van den Bergh, de Vlaams evangelische kerk en de synagoge Shomre Hadass. Al deze gebouwen drukken hun stempel op het Antwerpse stadsbeeld.

Het ‘Warenhuis Tietz’ en vooral ook de ‘tits’, de typische strohoed met zwarte band die er verkocht werd, waren tot 1918 een groot succes in Antwerpen. Na de Eerste Wereldoorlog werd de winkel van Tietz aangeslagen. ‘A l’Innovation’, nu ‘Galeria Inno’ nam de gebouwen over. In de loop van de jaren werden vooral de onderste bouwlagen van het gebouw het slachtoffer van een reeks ingrijpende verbouwingen ten voordele van functionele aanpassingen van het winkelpand. Het doorlopende betonnen luifel uit de jaren vijftig springt hierbij het meest in het oog.

De gevels worden nu gerestaureerd in twee fasen. In een eerste fase wordt de oorspronkelijke gevelarchitectuur van de onderste bouwlaag hersteld volgens de oorspronkelijke ontwerpplannen. Daarnaast worden de bewaarde historische geveldelen en hun ornamentiek hersteld en opgefrist. Hierbij is er bijzonder aandacht voor de sculpturen die de gevels een hoge kunstwaarde geven en kenmerkend zijn voor de monumentale eclectische architectuur van de Antwerpse Meir.
In de tweede fase wordt de gevelarchitectuur van de bovenste bouwlagen hersteld. Ook hier is er bijzondere aandacht voor de sculpturen die de gevels een hoge artistieke waarde geven.

De restauratie maakt deel uit van een restauratiecampagne die de volledige restauratie en revalorisatie van de monumentale gevels en markante glazen koepelbekroningen voorziet. Na de gevelrestauratie zijn het dak en de glazen koepelbekroningen aan de beurt.

De Vlaamse overheid kent voor dit restauratieproject een premie van goed 700.000 euro toe.