Laureaten onroerenderfgoedprijs 2017 bekend

De drie laureaten voor de Onroerenderfgoedprijs 2017 zijn bekend. Dit jaar strijden het kasteel Boterberg in Kalmthout, de donjon van het kasteel van Nevele en de architectenwoning van Marc Dessauvage in Zedelgem om de eindzege.

De winnaar kennen we begin oktober. In afwachting kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriet voor de publieksprijs via de wedstrijdwebsite.

De Onroerenderfgoedprijs wil recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie belonen. De prijs richt zich dit jaar op verborgen parels; erfgoed dat niet altijd toegankelijk is. Eenenveertig kandidaten schreven zich in. Een externe jury koos kasteel Boterberg in Kalmthout, de donjon van het kasteel van Nevele en de architectenwoning van Marc Dessauvage in Zedelgem uit als laureaten.

De restauratie van kasteel Boterberg in Kalmthout toont volgens de juryleden aan dat het perfect mogelijk is om instandhouding van erfgoed te laten samengaan met een nieuwe invulling. Het kasteel kreeg een passende gediversifieerde bestemming. De stallingen en bijgebouwen werden met respect, maar ook met zin voor vernieuwing aangepakt als cohousingproject. De sociale cohesie tussen de bewoners en de ecologische toepassingen onderlijnen deze vernieuwende aanpak. Ook het domein rond het kasteel kreeg daarbij voldoende aandacht.

De architectenwoning van Marc Dessauvage in Loppem is een architecturale parel van het modernisme, gebouwd voor en door architect Marc Dessauvage in 1978-1980. De eigenaars zijn er op twee jaar tijd in geslaagd om van een ruïne opnieuw een thuis te maken. In alles bleven ze trouw aan de visie en filosofie van het oorspronkelijke ontwerp. Met een aantal vernieuwende ingrepen brachten zij dit pand op het vlak van energiewaarden binnen in de 21ste eeuw. De tuin, die ook een belangrijk onderdeel uitmaakt van het concept, werd in ere hersteld. De binnenruimte behield zijn ruwe karakter.

In de donjon van het kasteel van Nevele werd recent een nieuw appartement gerealiseerd, dat getuigt van een groot respect voor het aanwezige erfgoed. Toen aan het licht kwam dat de muren een geschiedenis hebben die teruggaat tot de 11de eeuw, lieten de eigenaars een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek uitvoeren. Van de oude muren maakten ze vervolgens de blikvanger van de hele restauratie. De bouwgeschiedenis van het gebouw bleef afleesbaar, zonder dat aan comfort is ingeboet. Het project krijgt weerklank zowel lokaal als in wetenschappelijke kringen.

De geselecteerde projecten inspireren door hun vernieuwend concept, maatschappelijke relevantie en lokale verankering. Elke laureaat wint een bedrag van 2500 euro. De uiteindelijke winnaar ontvangt daarbovenop een bedrag van 12.500 euro.

Wie van de drie laureaten de winnaar wordt van de Onroerenderfgoedprijs 2017 weten we op 6 oktober 2017. De drie laureaten nemen deel aan de Open Monumentendag op zondag 10 september 2017.