Mechelse begijnhofkerk krijgt restauratie

De Begijnhofkerk is een 17de-eeuwse kerk en maakt deel uit van het Groot Begijnhof in Mechelen dat door UNESCO erkend werd als werelderfgoed. Met een premie van 3.592.535,79 euro kan de buitenrestauratie beginnen.

De resterende natuurstenen gevels, toren en glasramen zijn dringend aan restauratie toe. Deze werken worden dankzij deze premie mogelijk. Tijdens de werken wordt de aanwezige natuursteen zoveel mogelijk gerespecteerd en behouden. De huidige fysieke toestand van de gevels maakt het echter noodzakelijk dat ook een aanzienlijke hoeveelheid natuursteen vervangen wordt. Aan het begin van de werf zullen vier proeftraveeën worden gerealiseerd. Op basis van deze proefrestauraties zal de keuze van de te gebruiken natuursteen vastgelegd worden. De glas-in-loodramen worden gerestaureerd en voorzien van een voorzetbeglazing. Daarnaast zal ook een aantal dringende onderhouds- en beveiligingswerken aan de daken en in de toren uitgevoerd worden. 

 

In 2011 werd een meerjarige subsidiëringsovereenkomst “Torens aan de Dijle” ondertekend waarbij aan de stad Mechelen in de komende 6 jaar ruim 12 miljoen euro subsidie wordt toegekend voor de restauratie van de monumentale kerken in de Mechelse binnenstad, waaronder de Begijnhofkerk. De restauratie van de buitenschil is het derde van de zes dossiers in deze overeenkomst. In 2016 zal de interieurrestauratie volgen.