Zondag Open Monumentendag!

Op zondag 11 september vindt de 28ste editie van Open Monumentendag in Vlaanderen plaats. Meer dan 500 monumenten zetten de deuren wagenwijd open. Je kunt kiezen uit meer dan 800 activiteiten. Gratis. Nieuw dit jaar is dat er ook een aantal exclusieve en dus betalende activiteiten georganiseerd worden.

Open Monumentendag wordt georganiseerd door onze partner Herita, een ledenbeweging en een netwerkvereniging die iedereen met een hart voor erfgoed samenbrengt en ondersteunt. Zij werken hiervoor samen met tal van Vlaamse steden en gemeenten, erfgoedverenigingen, Vlaamse entiteiten en privé-eigenaars. En zij kunnen hierbij rekenen op de helpende handen van tal van enthousiaste vrijwilligers.

Aanstaande zondag zetten honderden monumenten in Vlaanderen gratis de deuren open voor iedereen. Bezoekers kunnen binnenkijken in het huis van hun dromen, zich laten verrassen door erfgoed in de buurt, een kijkje nemen in voorbeeldige herbestemmingen en restauraties, bekend en minder bekend erfgoed (her)ontdekken of deelnemen aan een van de ruim 820 activiteiten. Nu zondag reizen jong en oud door de rijke geschiedenis van Vlaanderen. Stel zelf je programma samen op www.openmonumentendag.be.

Onze drie laureaten van de Onroerenderfgoedprijs op Open Monumentendag

Uiteraard zetten ook de drie laureaten van de Onroerenderfgoedprijs 2016 hun deuren wagenwijd open. De Onroerenderfgoedprijs wil recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie belonen. De eerste jaargang van de prijs richt zich op erfgoed dat publiek toegankelijk is. Achtendertig kandidaten schreven zich in. Een externe jury koos De Roma in Antwerpen, het spoorwegfort in Duffel en de neanderthalersite Hezerwater in Veldwezelt uit als laureaten.

Heb je een favoriet? Stem dan mee op de publieksprijs via www.onroerenderfgoedprijs.be.

Onze collega's in actie op Open Monumentendag

Enkele collega's van het agentschap werken mee aan de rondleidingen in de Tentoonstellingswijk in Antwerpen. Ze zullen er uitleg geven het herinventarisatieproject dat ons agentschap er momenteel uitvoert samen met de Stad Antwerpen en GUMA nv. Een andere collega vertelt je tijdens een boeiende rondleiding meer over de huidige restauratiewerken in en rond De Notelaer, het neoclassicistisch paviljoen in Hingene (Bornem).

We wensen alle deelnemers, erfgoedliefhebbers, enthousiaste bezoekers en Herita een succesvolle en boeiende Open Monumentendag! Alvast veel dank aan de vele vrijwilligers.