Archeologisch syntheseonderzoek, lichting 2018, deel 1

22.01
2021
Agenda

Digitaal, via MS Teams

Vanuit je eigen woonkamer, keuken, bureau ...
Havenlaan 88, 1000 Brussel
Vrijdag 22 januari 2021
13.30 - 16.00 uur

Sinds 2018 geeft de Vlaamse overheid jaarlijks projectsubsidies uit voor archeologisch syntheseonderzoek. De negen onderzoeken uit de eerste jaargang zijn ondertussen met succes afgerond en de ongemeen boeiende resultaten worden nu geleidelijk verspreid naar de archeologische sector én het brede publiek. Voortaan organiseren we jaarlijks een studiedag over de syntheseonderzoeken. Deze dag is bedoeld voor professionele archeologen en iedereen die bij de archeologische erfgoedzorg betrokken is.

De eerste editie organiseren we noodgedwongen digitaal, opgesplitst in twee delen. Op 22 januari 2021 starten we met deel 1 waarin vijf projecten hun resultaten zullen toelichten. Later volgt een tweede halve dag.

Op het programma:

  • Triharch onderzoek & advies bvba: Archeologisch syntheseonderzoek 2018: Het Romeins wegennet in Vlaanderen.
    Een geactualiseerde synthese van het Romeinse wegennet in Vlaanderen. De laatste echte synthese over dit onderwerp dateert van 60 jaar geleden! De introductie van de Malta-archeologie bracht echter veel nieuwe gegevens en inzichten, en een nieuw bilan was dan ook meer dan verantwoord.
  • Archeo The Loop vzw: Vroegmiddeleeuws Maalte onder The Loop: Een nieuwe blik op het grootschalig archeologisch onderzoek van de 7de- tot 9de-eeuwse nederzetting in Sint-Denijs-Westrem (Gent, Oost-Vlaanderen).
    De vroegmiddeleeuwse resultaten van meer dan 10 jaar archeologisch onderzoek, gespreid over 7 archeologische onderzoekscampagnes: samengebracht, chronologisch verfijnd en gesynthetiseerd in een nieuw historisch kader.
  • Stad Antwerpen: Antwerpen. Een archeologische kijk op het ontstaan van de stad. Het DNA van stadswording: de vroeg-stedelijke nederzetting van Antwerpen, late 9de-11de eeuw.
    Unieke informatie over de genese van een middeleeuwse stad uit onderzoek van de burchtzone in Antwerpen gedurende de laatste 10 jaar. Het gaat om productie en artisanaat, import en handel, de inrichting van de ruimte en stedelijkheid in een bijzondere ‘burcht’-context.
  • Vlaams Erfgoedcentrum bvba: Een artisanaal kwartier van een laat-Karolingisch tot volmiddeleeuws domein te Rotselaar-Wijngaard? Archeologische analyse en historisch-landschappelijk onderzoek.
    Een unieke vroeg- en volmiddeleeuwse site, een georganiseerd ambachtelijk kwartier van een verder onbekende nederzetting, mogelijk een vroegmiddeleeuws domein. De analyse plaatst de site in zijn breder kader en draagt bij tot het historische debat rond deze domeinen.
  • Universiteit Gent: Syntheseonderzoek archeologie: loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog.
    Informatie over loopgraven uit meer dan 150 archeologische projecten levert een werkbare typologie op van alle gekende types loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog, een inzicht in hun verspreiding en een bijdrage tot een verfijning van hun chronologie. Bijkomend is ook een methodische richtlijn voor het opgraven van loopgraven opgesteld.

Foto: Cover van het publieksboek als resultaat van het syntheseproject rond de vroeg-stedelijke nederzetting van Antwerpen (© Stad Antwerpen & Pandora Publishers).

Inschrijven:

Deelname is gratis. Deze studiedag telt mee als verdiepende opleiding voor erkende archeologen.