Workshop afwegingskader dreven

13.11
2023
Agenda

Evergem

Kramershoek 4, 9940 Wippelgem (Evergem)
Maandag 13 november 2023
9.00 - 16.30 uur

Op maandag 13 november organiseren we samen met het Agentschap voor Natuur en Bos een workshop om het afwegingskader voor het beheer van historische dreven uit te testen. Specifiek voor de erkende IOED’s en OEG’s doen we een oproep: Kom jij in aanraking met het beheer van dreven? Behandel je adviesdossiers over dreven? Of heb je interesse in het thema? Kom dan mee uittesten op 13 november!

Een goed beheer van beschermde dreven is essentieel om dit erfgoed door te geven aan de volgende generaties, maar ook om andere waarden zoals de biodiversiteitswaarde in stand te houden of te versterken. Het beheer staat voor een aantal stevige uitdagingen zoals de klimaatverandering. Het is niet evident om eenduidige antwoorden hierop te bieden.

Het agentschap Onroerend Erfgoed nam het initiatief om samen met het Agentschap voor Natuur en Bos een afwegingskader op te maken voor een duurzaam drevenbeheer. Dat kader moet helder maken welke principes en waarden beide agentschappen in overweging nemen in de zoektocht naar optimale scenario's en bij het formuleren van adviezen. Ook bij vooroverleg met belanghebbenden zullen we het kader gebruiken.

Programma

Op het programma staat een bezoek aan twee dreeflocaties: één in de park- en bossfeer, de ander in een bebouwde omgeving. Op beide locaties spelen er vragen over de dreefbomen. Daarna werken we - aan de hand van het afwegingskader - scenario’s uit om tot een oplossing te komen. We bekijken tenslotte waar we het afwegingskader eventueel moeten bijsturen om het bruikbaar te maken in de praktijk.

Praktische informatie

De workshop vindt plaats op maandag 13 november van 9 tot 16.30 uur in Evergem. We voorzien transport van en naar het NMBS-station van Gent-Sint-Pieters. ‘s Middags voorzien we voor elke deelnemer een broodjeslunch.

Inschrijven

Schrijf je in via het formulier hieronder vóór 4 november. Je ontvangt daarna meer gedetailleerde info en de ontwerptekst van het afwegingskader om vooraf door te nemen.

Vragen?

Contacteer Koen Berwaerts via koen.berwaerts@vlaanderen.be of 0492 34 24 11.