Archief

We beheren de archieven van alle instellingen die sinds de 19de eeuw bevoegd waren voor monumenten, landschappen en archeologie – eerst in België, daarna in Vlaanderen. De talrijke dossiers bevatten een schat aan informatie over archeologische opgravingen en het onderzoek naar beschermde monumenten en landschappen.

Aanbod

Het materiaal is zeer omvangrijk en divers van samenstelling (veel beeldmateriaal, plannen, kaarten en tekeningen), met onder meer unieke opnames van verwoeste monumenten uit de frontstreek (Mission Dhuicque). 

Het archief omvat:

  • tekeningen en plannen van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML): digitaal raadpleegbaar via de Beeldbank
  • het archief van de Nationale Dienst voor Opgravingen (NDO)
  • onderzoeksdossiers van de Afdeling Monumenten en Landschappen (AML)
  • het archief van het Instituut voor het Archeologisch Patrimonium (IAP)

Tarieven

Je kan gratis digitale opnames maken van archiefstukken voor zover deze opnames de stukken niet beschadigen (geen flits) of de stukken niet juridisch beschermd zijn. Archiefstukken jonger dan 1990 mag je kopiëren. Hiervoor betaal je €0,05 per A4 en €0,10 per A3-kopie.

Openingsuren en bereikbaarheid

Het archief is enkel toegankelijk na afspraak. Je vindt het archief in het Herman Teirlinckgebouw in Brussel. In het gebouw meld je je aan bij de infobalie. De onthaalmedewerkers registreren je komst en wijzen je de weg naar het archief.

Raadplegingen in ons archief zijn enkel mogelijk na afspraak. Onze medewerkers helpen je graag verder via e-mail.

Contact

Herman Teirlinckgebouw
Havenlaan 88 bus 5
1000 Brussel

archief@onroerenderfgoed.be