Erfgoedzorg kent vele facetten en is iets dat we samen doen. Daarom laten we deze zomer een tiental mensen uit de erfgoedsector aan het woord. We stelden ze zes vragen. Deze week laten we Erwin Trekels aan het woord.

Erfgoedzorg kent vele facetten en is iets dat we samen doen. Daarom laten we deze zomer een tiental mensen uit de erfgoedsector aan het woord. We stelden ze zes vragen. Deze week laten we Isolde Verhulst aan het woord.

Verleden week vertelde erfgoedconsulente Leni je meer over het spoorwegerfgoed op de drukke spoorverbinding tussen Antwerpen en Essen. De komst van het spoor in de 19de eeuw had een enorme impact op de maatschappij. Afgelegen dorpen werden plots vlot bereikbaar. Deze week zoomt Leni in op de impact van de spoorweg op de dorpen langs lijn 12.

Lijn 12 Antwerpen-Essen is een drukke spoorverbinding ten noorden van Antwerpen. Dagelijks pendelen scholieren en studenten, ambtenaren en havenarbeiders via deze spoorlijn naar hun opleiding of het werk. De nabijheid van de haven genereert veel goederentransport op de lijn. Door de komst van de hogesnelheidslijn Antwerpen-Breda een tiental jaar geleden is het internationaal passagiersvervoer op lijn 12 sterk afgenomen, maar de lijn blijft een belangrijke schakel voor het nationale spoorverkeer in België. Erfgoedconsulente Leni Thiers spoort al heel haar leven met de trein op lijn 12 en neemt jullie mee naar de eerste decennia van deze spoorverbinding.
Deze week focust Leni op het
spoorwegerfgoed langs de spoorlijn. Volgende week lees je meer over de impact van die spoorlijn op de dorpen langs de lijn.

Thema's

Bouwkundig erfgoed

Industrieel erfgoed

Erfgoedzorg kent vele facetten en is iets dat we samen doen. Daarom laten we deze zomer een tiental mensen uit de erfgoedsector aan het woord. We stelden ze zes vragen. Deze week laten we Toplina Puttemans aan het woord.