Een (t)huis voor iedereen – inspiratieboek sociaal wonen

Herbestemming

Een betaalbare, kwaliteitsvolle woning is essentieel om ons leven vorm te geven. Al 100 jaar werkt de sociale huisvestingssector elke dag aan de ambitie om meer en beter sociaal wonen waar te maken. Daarom bundelden de collega's van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) 19 innovatieve, inspirerende en warme sociale woonprojecten in een boek.

Omdat sociaal wonen vooral over mensen gaat, brengt de publicatie deze projecten via de verhalen van de medewerkers uit de sector, van hun partners en natuurlijk van de sociale huurders en kopers zelf.

boek VMSW

Het boek ‘Een (t)huis voor iedereen – inspiratieboek sociaal wonen’ bevat een sterke mix van kleine en grote innovatieve, sociaal geëngageerde, wijk- en kernversterkende nieuwbouw- en renovatieprojecten. Drie projecten uit het boek hebben een onroerenderfgoedpoot: het Ursulinenklooster in Sint-Truiden, de molensite Acke in Oudenburg en het Minderbroederklooster in Ronse.

We pikken er één project uit: de herbestemming van een niet-beschermde vleugel van het voormalige refugiehuis van de Abdij van Averbode, later Ursulinenklooster, in Sint-Truiden. Een bloemlezing uit het boek:

In 1864 namen de Zusters Ursulinen er hun intrek. De laatst overgebleven zusters hebben nog steeds hun plaats in het oude kloostercomplex. Ze wonen achter de witte muren die duidelijk opvallen vanop het binnenplein. Het klooster was al geruime tijd te groot om nog louter als huisvesting voor de zusters te dienen. Toch is de site voor de stad van groot belang. Volgens het erfgoedplan Haspengouw is Sint-Truiden het cultureel-religieuze podium van de streek. Daniëlle: “Ooit waren er plannen om alles te slopen. Met mijn verleden als stedenbouwkundige ben ik blij dat een belangrijk deel is blijven staan. Zo is de gevel heel bepalend voor het straatbeeld. Die werd behouden en met moderne elementen doorbroken.”

Ursulinnenklooster Sint-Truiden

We zijn onder de indruk van dit project. Dat kunnen we moeilijk wegsteken. De mix tussen klassiek en hedendaags valt vooral op in de hoek met het stukje nieuwbouw dat in bruinrode baksteen werd bijgeplakt aan het oude schoolgebouw. Aan de ene kant heb je in dat deel moderne terrassen, aan de andere kant zie je daarnaast de diepe nissen, restanten die ons zonder moeite meenemen naar het verleden. Naast de stenen kent ook de beukenboom een lange geschiedenis. “Die is zo’n honderd jaar oud. Vroeger stond hij op de speelplaats, nu geniet hij van tweede leven. Bij het ontwerp van het binnengebied speelde hij een centrale rol.”

De herbestemming van het Ursulinenklooster moet niet enkel de sfeer tussen de huurders bevorderen. Sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Sint-Truiden en de stad Sint-Truiden trekken met dit project ook voluit de kaart van kernversterking. “Vaak staan zo’n gebouwen nodeloos leeg en verpauperen ze”, zegt Daniëlle Starren, directeur van Nieuw Sint-Truiden. “Door de combinatie van nieuwbouw en renovatie realiseerden we hier een mooie inbreiding met veel wooneenheden midden in de stad. Gezien de ligging richten we ons met de sociale woningen vooral naar ouderen. Ze wonen hier dicht bij alle nodige voorzieningen. Naast de huurders wandelen ook veel inwoners en bezoekers door het autovrije woongebied. De padjes zijn publiek, er zijn drie doorgangen. Een meerwaarde, want zo kan iedereen genieten van de gezellige binnenkoer.”

Het boek is te koop bij Uitgeverij Politeia.

Foto's en tekst aangeleverd door VMSW als uittreksels uit het boek.