Het begin van een nieuw leven voor een verwaarloosd monument

Een eclectisch herenhuis in de Schaffensestraat in Diest staat er al meer dan 50 jaar leeg en verwaarloosd bij. Het is prachtig gelegen aan de oever van de Demer en heeft een grote tuin met monumentale beuken. Eén jaar bouwactiviteit en vakmanschap heeft al gezorgd voor een metamorfose: een enthousiast team jonge vakmannen wil de glorie van weleer laten herleven.

Het monument voor de restauratie:

                      

Door de ligging aan de Demer is de ondergrond onstabiel en bovendien is het gebouw ongelijk gefundeerd. Daardoor was het monument ongelijkmatig gezet met vele scheuren in het metselwerk tot gevolg. Dankzij uitbreiding van de kelder is het gebouw nu gestabiliseerd. Ook de scheuren zijn hersteld.

Door de jarenlange leegstand én het inwerken van vocht had huiszwam ook lelijk huisgehouden. De dragende vloerroostering is bijna volledig vervangen door nieuw hout, mét in-situ behoud van het randstucwerk. De rosassen en ander stucwerk zijn voorzichtig gedemonteerd om in een atelier te herstellen. Van de ontbrekende delen worden moules gemaakt voor reconstructie.

Het gips-atelier is bij momenten een ware bakkerij: nieuw getrokken lijsten, gegoten randprofieltjes, florale motieven, enz.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De rijkste plafonds van de salons op het gelijkvloers zijn heel recent terug opgebouwd en hersteld: het randstucwerk werd bevestigd aan de nieuwe balken en de gedemonteerde onderdelen zijn teruggeplaatst. Heel wat delen werden ook aangevuld en de vlakke delen worden uitgepleisterd.

 

 

 

 

 

 

Essentieel onderdeel van het project is de herstelling van het dak. De eerste werken hebben ervoor gezorgd dat er geen lekken meer zijn. Later dit jaar volgt de afwerking met ruitvormige zinken leien en gerestaureerde zinken dakkapellen.

Welke werken heeft 2016 in petto? De ontpleisterde gevels krijgen hun oorspronkelijke gladde gevelpleister terug. Het schrijnwerk wordt vervangen naar oorspronkelijke model en de poorten worden gerestaureerd. Het pand krijgt een hoogwaardige binnenafwerking om de grandeur van weleer te doen herleven, met modern comfort.

De Vlaamse overheid zorgt voor een restauratiepremie van 321.092,34 euro voor deze restauratiewerken.