Het snoeien van een veteraan

Een majestueuze beuk wordt met een grondige snoeibeurt zijn laatste levensfase ingeleid. 

In de tuin van Internaat Heidehof te Kapellen staat sinds 1890 een oude bruine beuk. Reeds meer dan 20 jaar is dit monument aangetast door zwammen. Vooral een tonderzwam heeft gigantische afmetingen gekregen. Destijds besloot de gemeente Kapellen dan ook, in samenspraak met eigenaar GO!, om de boom onder handen te laten nemen. Met de toen gangbare technieken werden talloze stalen kabels aangebracht aan de gesteltakken van de beuk, om het risico op takbreuk te verkleinen.

Verschillende van deze gesteltakken zijn intussen toch afgebroken of sterk beschadigd. Dit vormt een gevaar voor de bewoners van het internaat, dat slechts een tiental meter verwijderd staat van de boom. Om veiligheidsredenen heeft de brandweer momenteel de zone rond de boom dan ook afgezet.

Het Regionaal Landschap de Voorkempen, de gemeente Kapellen en GO! sloegen de handen in elkaar voor het opmaken van een beheersplan voor de bruine beuk. Hiervoor werd een onroerenderfgoedpremie verkregen. De conclusie van dit beheersplan was dat enkel een drastische ingreep nog kon voorkomen dat de beuk zou moeten gerooid worden.

Dit laatste redmiddel heet ‘veteranenbeheer’. Daarbij tracht men door middel van snoei een natuurlijk proces te imiteren, waarbij de boom een kleinere, secundaire kroon vormt. Die kroon kan hopelijk nog vele jaren verder bestaan, zodat ook volgende generaties van internen van dit prachtexemplaar kunnen genieten.