Huldiging van architect Jules Coomans in Gent

Bouwkundig erfgoed

Het beschermcomité Campo Santo herdenkt jaarlijks rond Allerheiligen en Allerzielen een illustere ‘bewoner’ van deze Gentse begraafplaats. Op 1 en 2 november 2018 loopt een tentoonstelling ter ere van architect Jules Coomans (1871-1937) in de Sint-Amanduskapel in Gent.

 

Jules Coomans woonde en werkte zijn hele leven in Ieper. Hij bouwde na de Eerste Wereldoorlog het verwoeste Ieper terug op in traditionele stijl. Om het einde van de Grote Oorlog te herdenken besteedt het Beschermcomité Campo Santo dit jaar aandacht aan deze illustere ‘inwoner’ van de begraafplaats van Sint-Amandsberg (het ‘Père Lachaise’ van Gent).

Architect Coomans werd in 1871 in Scheldewindeke geboren. Hij liep school in het Sint-Lucasinstituut en studeerde in 1891 af als ingenieur-architect aan de Leuvense universiteit. Hij liep stage bij Joris Helleputte, een van de pleitbezorgers van de neogotiek in België.

Jules Coomans vestigde zich met zijn gezin in 1895 in Ieper. Hij werd er benoemd tot stadsarchitect. Al voor de Eerste Wereldoorlog stond hij bekend als restaurator en neogotisch architect. Zo ontwierp hij de Sint-Lucasschool in Gent en het Sint-Victorinstituut in Beersel.

Na zijn dood in 1937 werd Jules Coomans bijgezet in het familiegraf op de begraafplaats van Sint-Amandsberg. Hij rust er onder een sober neogotisch grafteken. Zijn woning in Ieper werd in 1994 beschermd als stadsgezicht.

Het beschermcomité Campo Santo houdt zich al sinds 1963 elk jaar bezig om rond één van de ‘inwoners’ iets speciaals te organiseren. Daarmee is zij vermoedelijk de oudste vrijwilligersvereniging die zich inzet voor het behoud van funerair erfgoed in Vlaanderen. De herdenkingen zijn een traditie geworden op de begraafplaats van Sint-Amandsberg.

De tentoonstelling over Jules Coomans loopt van donderdag 1 tot vrijdag 2 november 2018 in de Sint-Amanduskapel op het kerkhof van Sint-Amandsberg. Telkens van 10-12 uur en 13.30-16.30 uur.

Met dank aan Beatrix Baillieul en Cecile Vanooteghem voor de aangeleverde informatie.