Metaaldetectie 2020: Een vreemd jaar achter de rug

Archeologie

Terugblik op een boeiende twaalf maanden vol metaaldetectie en magneetvissen.

 

Eind 2019 namen we ons voor om een jaar lang werk te maken van sensibilisering van metaalzoekers. Duidelijke informatie, de puntjes op de i, met open deur en zachte hand, daar gingen we voor. En dat hebben we ook gedaan. (Misschien hebben jullie het gemerkt?) Aan de hand van verschillende communicatieacties, van blogs en een nieuwe folder tot een verbeterde meldingstool en wat onderzoeksrapporten, hoopten we na een jaar een meetbaar verschil te zien. Maar dan kwam COVID-19, dat de wereld op slot deed en onze cijfers moeilijk interpreteerbaar maakte. Het is wat het is, zei iemand ooit. We doen hieronder toch een poging om wat conclusies te trekken na #metaaldetectie2020. (De cijfers beslaan de periode van 1 januari tot 15 november 2020.)

Een jaar lang vertellen, nuanceren en verduidelijken, lezen en luisteren, en iets doen met wat we gehoord hebben. Een jaar lang op zoek naar dialoog, overleg en meer meldingen. Een nieuwe dynamiek vinden, die ons een houvast zou geven voor de toekomst. Toen kwam corona, en moest iedereen noodgedwongen binnenblijven. “Het aantal meldingen gaat dalen”, zei de ene. “Nee”, zei de andere, “nu heeft iedereen tijd en gaan er massaal achterstallige meldingen binnenkomen”. Wat we vooral zagen stijgen het afgelopen jaar, was het aantal erkenningsaanvragen. Logisch misschien, want in de zomer mocht iedereen, na een eerste lockdown, voorzichtig terug buitenkomen. Veel mochten we niet doen, en alles moest met zorg gebeuren, maar beweging in openlucht werd belangrijker dan ooit. En vooral: vakantie in eigen land was een must. Wat doe je dan? Een metaaldetector of vismagneet kopen en eropuit trekken natuurlijk. Groot gelijk!

Heel wat van die starters vroegen blijkbaar meteen een erkenning aan. Onze sensibilisering heeft daar zijn doel wel bereikt. We gingen in 2020 van 3436 naar 4648 erkende detectoristen (and counting). Dat is een stijging van het totale aantal erkenningen met 35% in een jaar tijd. Redelijk spectaculair, en dat hebben we gemerkt. Volgens onze collega’s kwamen er in sommige periodes tot wel honderd aanvragen per week binnen. Het aantal vondstmeldingen, vraagt u? Ook gestegen, niet met 35% maar met 12%. Het totale aantal gemelde vondsten is echter gestegen met 30%. In 2020 omvatte elke melding gemiddeld 1,94 vondsten, terwijl dat er het jaar voordien maar 1,66 waren. Een duidelijke stijging van het aantal vondsten per melding dus. Dat kan mogelijk wijzen op een langere activiteit op het terrein. Er viel weinig anders te doen dit jaar, dus hebben jullie misschien langer dan gewoonlijk rondgelopen op dezelfde lap grond? Flink, dat was wat de dokter had voorgeschreven! En daardoor hebben jullie ook meer vondsten gedaan.

Maar is die opwaartse trend volledig te wijten aan corona? Moeilijk te zeggen. Zelf zijn we zelden zo actief met all things metaaldetectie beziggeweest als in 2020. We hebben jullie gebombardeerd met een maandelijkse blog, onderzoeksrapporten, meer nieuwsbrieven dan andere jaren, een update van de online meldingstool (er volgt er nog één!), een nieuwe folder en een goed gesmaakte webinar over munitie. Het is moeilijk aan te tonen dat deze intiatieven jullie effectief meer geactiveerd hebben, maar we hopen uiteraard van wel. De hoge online bezoekersaantallen suggereren alvast dat heel wat zoekers de extra informatie op onze website wisten te vinden (en hopelijk ook te appreciëren). 

We waren ook meer betrokken bij enkele individuele trajecten. Door de stijgende populariteit van de hobby doken er recent wat mensen op die met ‘specifieke projectjes’ bezig zijn. Veelvinders die we uiteindelijk toch konden aansporen om hun massa vondsten te melden. Een inhaalbeweging van individuen, die mogelijk bovenstaande cijfers heeft beïnvloed. 

Intussen staat de Kerstperiode voor de deur, en kunnen we alleen maar hopen dat iedereen die gezond en wel doorkomt. Zoeken en vinden zijn dan eventjes minder belangrijk. 2020 zal misschien door niemand gemist worden, maar wij kijken er wel met voldoening op terug. We hopen voor jullie allemaal hetzelfde. Wij kijken uit naar 2021, waarin we opnieuw jullie verzuchtingen ter harte zullen nemen, en blijven sleutelen aan de gebruiksvriendelijkheid van onze meldingstool. Bedankt aan iedereen die het afgelopen jaar ijverig zijn/haar vondsten heeft gemeld, en onze boodschap verder uitdraagt via sociale media. Keep up the good work! Jullie hebben alvast ons jaar goedgemaakt.