Metaaldetectie 2020: Wat brengt het najaar?

Archeologie

Het is september, en onze blogreeks rond metaaldetectie loopt stilaan ten einde. Maar niet getreurd, we hebben nog enkele extra's voor jullie in petto.

 

In normale omstandigheden waren wij nu druk bezig met de praktische organisatie van de Netwerkdag Metaaldetectie. De eerste uitgave van dit jaarlijkse trefmoment, vorig jaar, was een succes. De opkomst was goed, de medewerkers talrijk, de reacties naderhand positief. Door COVID-19 moeten we de editie van 2020 echter met een jaar uitstellen. Het bekijken en bespreken van elkaars vondsten in een informele sfeer is een belangrijk onderdeel van dit event, maar we willen wel de veiligheidsmaatregelen goed opvolgen. Daarom vonden we het beter om meteen te focussen op het najaar van 2021 voor een volgende bijeenkomst. We hopen dan veel erkende metaalzoekers in de beste omstandigheden te kunnen verwelkomen.

Binnenkort bieden we een veilig alternatief en brengen we enkele boeiende lezingen van de Netwerkdag in de vorm van een weblezing. In november plannen we voor de erkende detectoristen alvast een online afspraak met een specialist van DOVO. Metaalzoekers vinden vaak oude (en minder oude) springtuigen en vuurwapens, zowel in de grond als onderwater, maar dat is niet zonder risico. Springtuigen die van een natte naar een droge bewaringstoestand gaan, worden onstabiel. Ga je er onvoorzichtig mee om, dan is het ontploffingsgevaar reëel. Wij laten een expert ter zake de precieze gevaren verduidelijken, uitleggen wat je moet doen wanneer je een springtuig vindt, en vragen beantwoorden. 

Er is nog meer goed nieuws. Samen met de redactie van het archeologisch tijdschrift Ex Situ hebben wij de schouders gezet onder een themanummer rond metaaldetectie en magneetvisserij. We verzamelden een mooie reeks artikels over vondsten en archeologische opgravingen, fotoreportages, interviews met zoekers en, als klap op de vuurpijl, een column door het bestuur van de nieuwe metaalzoekersvereniging Detectum. Absoluut het lezen waard! Vanaf oktober is dit nummer van Ex Situ beschikbaar. Hou onze kanalen in de gaten voor de precieze datum.

Tot slot stellen we deze maand een nieuwe folder rond metaaldetectie en magneetvisserij voor. Hij bevat de door velen reeds gekende informatie in een nieuw jasje. We hebben goed naar de leden van de detectiegemeenschap geluisterd, en een poging gedaan om de regels heerlijk helder te formuleren. Zonder onduidelijkheden of dubbelzinnigheden, en naar goede gewoonte kleurrijk geïllustreerd. Je kan hem hier downloaden of een gratis papieren exemplaar bestellen.