Metadata voor Mission Dhuicque - de kers op de taart van een grootschalige digitalisatie

Ons Team Informatie heeft sinds 2020 een grote stap gezet in het ontsluiten van onze historische collecties. Ze organiseerden de digitalisering van 8369 plannen van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) en 271 tekeningen uit de collectie van Mission Dhuicque. Al deze plannen kan je nu raadplegen via de Beeldbank, al moeten we een kanttekening plaatsen bij de toegankelijkheid van de tekeningen van Mission Dhuicque.
De tekeningen van Mission Dhuicque
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden waardevolle historische gebouwen in West-Vlaanderen bedreigd door de hevige gevechten. De Belgische regering organiseerde een reddingsactie en plaatste architect-fotograaf Eugène Dhuicque aan het hoofd van een missie die het bedreigde erfgoed moest inventariseren, fotograferen en zoveel als het kon in veiligheid brengen. De Mission Dhuicque.
Een van de resultaten van deze missie? Gedetailleerde tekeningen. Ze vormen een unieke registratie van gebouwen en erfgoedelementen die de verwoestende impact van de oorlog vaak niet overleefden. Ons agentschap beheert deze collectie en besloot ze te digitaliseren voor een vlotte ontsluiting.
Auteursrechten zorgen niet voor beeld, wel voor metadata
Vandaag rusten er nog auteursrechten op een groot deel van deze tekeningen. Dit betekent dat ze niet openbaar mogen worden gedeeld. Om toch een overzicht van de collectie te geven, worden de tekeningen in de Beeldbank getoond met een placeholder en een titel. Als je op een placeholder klikt, kom je terecht op de detailpagina met de metadata. Dankzij deze info krijg je een helder beeld van wat er zich op de tekeningen bevindt.
Wil je zo'n tekening raadplegen? Dien dan je aanvraag in via het contactformulier onderaan de detailpagina, of mail naar archief@onroerenderfgoed.be.
Het doel is dat wanneer de auteursrechten op de beelden over enkele jaren vervallen, je deze automatisch te zien krijgt in onze Beeldbank. Ze worden dan automatisch publiek domein.



Een grote sprong voorwaarts
In 2020 begon Team Informatie met het titanenwerk om de 8369 plannen van de KCML en de 271 tekeningen van Mission Dhuicque te digitaliseren. Ze schreven het project uit. Eind 2021 was de digitalisatie rond.
Het doel? De waardevolle en onvervangbare stukken veilig stellen (fysieke consultatie is niet langer noodzakelijk) en de plannen aanbieden aan een breder publiek.
Na de digitalisering zetten we onze tanden in de metadata. We controleerden deze zorgvuldig en vulden ze aan. Zo krijgen jullie een zeer volledig en overzichtelijke weergave van wat er zich op de tekeningen bevindt. We bouwden ook een nieuw luik in de Beeldbank. Dit om jullie vlot te laten navigeren tussen al deze beelden. Je kan bij de uitgebreide zoekfunctie bijvoorbeeld makkelijk filteren op collectie.
In december 2022 verscheen een eerste reeks plannen van de KCML online in de Beeldbank. Het waren er immers zoveel dat ze niet allemaal in 1 beweging online geplaatst konden worden. Vandaag kunnen we fier zeggen dat ze er allemaal staan, klaar om onderzocht te worden.
Veel snuister- en onderzoeksplezier!
Meer weten?
- Over de KCML
De KCML was het startpunt van de officiële erfgoedzorg in Vlaanderen. Ze was actief van 1835 tot 2015. Ons archief bevat documenten vanuit deze hele bestaansperiode, waaronder ook deze rijke plannencollectie. - Over Mission Dhuicque: Vandevorst, K., Dhuicque, E., & Stynen, H. Mission Dhuicque 1915-1918-2015 : het verwoeste gewest. Brugge, 2014. Je kan dit boek raadplegen in onze bibliotheek.
Mission Dhuicque was een team van architecten die de toestand van het erfgoed heeft gedocumenteerd bij het begin van de Eerste Wereldoorlog. - Heb je vragen over de plannen, ons archief of de beeldbank? Stuur dan een mailtje naar archief@onroerenderfgoed.be