Op zoek naar sporen van de eerste gasaanval

Het slagveld van de eerste gifgasaanval in de menselijke geschiedenis, is bekend. De 7 km lange loopgraven van waaruit de gasaanval vertrok, lagen tussen Steenstrate aan het Ieper-IJzerkanaal en Schreiboom bij Langemark-Poelkapelle. Op 1,5 dag tijd boekten de Duitse troepen een nooit geziene terreinwinst.

© topo NGI  © kaartje Onroerend Erfgoed

Archeologen van ons agentschap onderzochten in 2010 de bewaartoestand van de loopgraven in Bikschote die onder andere voor de gasaanval zijn gebruikt. Ook al is bovengronds niets meer te merken van deze loopgraven, kort onder het maaiveld zijn er goed bewaarde sporen te vinden.

Deze monumenten herdenken de gasaanval:
- Een aangrijpend herdenkingsmonument gewijd aan de gasaanval is de ‘Brooding Soldier’ in Langemark-Poelkapelle, een soldaat die met verstilde blik hoog boven het slagveld van de gasaanval uitkijkt. Dit Canadese monument herinnert aan de slachtoffers van het gifgas.
- Minder bekend is de site rond het ‘Carrefour des Roses’, voor de herdenking van de Franse slachtoffers van chloorgas. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigden Duitse troepen verschillende herdenkingsmonumenten gewijd aan de gruwel van de vorige oorlog, zoals het Belgisch-Franse monument bij de brug van Steenstrate met expliciete, patriottische taferelen uit de gasaanval van 22-23 april 2015.

 

Foto bovenaan: bron Riebicke 1925