Virtueel erfgoed bezoeken

Corona houdt ons ook de komende weken nog thuis. Niet getreurd. Erfgoedliefhebbers die zich vervelen, kunnen hun passie nog altijd van op de eigen zetel botvieren. In de afgelopen jaren zijn er heel wat initiatieven ontwikkeld waarmee je sites virtueel kan beleven. We zetten een aantal projecten voor je op een rijtje.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen inventariseerde een vijftiental kerken, met de bedoeling de kunst in deze kerken zichtbaar te maken. Het aangename neveneffect is dat je de volledige kerk uitgebreid kan bewonderen in een beeld van 360°. Bijna alle gefotografeerde kerken zijn beschermd.

Op de website insideartnouveau.eu kan je Brusselse art-nouveaumonumenten ontdekken. Wij stippelen alvast een wandeling uit langs een aantal pareltjes die we graag willen bekijken. En dan maar dromen over het moment dat we langs al dat erfgoed kunnen flaneren.

Mis je de kust? Maak met Google Street View een wandeling langs de kustlijn en ontdek de zee van De Panne tot Knokke-Heist. Onderweg ontdek je heel wat iconisch beschermd erfgoed, zoals het Zwin, de pier van Blankenberge en de vuurtoren van Oostende. In totaal heeft Google 160 kilometer ‘wandelbeelden’ gefotografeerd. Dat betekent dus ook paden waar je met de wagen niet op kan. 

Heb je zin in een meer exotische erfgoedlocatie? Met de ‘treks’ van Google kan je de wereld ontdekken. Jordanië, Nepal, Japan, … het is mogelijk al deze plekjes te verkennen vanuit je eigen zetel. We wachten nu alleen nog op een fotoreeks van België. Keuze genoeg: het stadscentrum van Brugge bijvoorbeeld, of de Grote Markt van Brussel. 

Wanneer je inspiratie zoekt voor een wandeling vlakbij huis, dan staat ons Geoportaal tot jouw beschikking. Daar vind je al het waardevol erfgoed uit Vlaanderen terug op een kaart. Het enige wat je hoeft te doen, is bovenaan je adres invullen. 

Is je erfgoedhonger nog niet gestild? Sinds vandaag organiseren wij op onze eigen Twitterpagina elke dag van deze week een poll over erfgoed. Nog meer honger? Volg dan de Facebookpagina van onze partner Herita. Elke vrijdag dagen ze jou uit met een heuse erfgoedquiz. Veel quizplezier!