Werelderfgoed in België

Ken je de Belgische werelderfgoedsites? Wat maakt ze zo bijzonder? En wat doen we om het werelderfgoed in andere landen te beschermen? Een nieuwe brochure vertelt je er alles over.

Verleden jaar werd de veertigste verjaardag van de UNESCO Werelderfgoedconventie gevierd. Het moment voor alle partners om de Belgische inspanningen en samenwerkingen voor de mondiale erfgoedzorg in de kijker te zetten met een nieuwe brochure 'Unesco Werelderfgoedconventie: Belgische inspanningen voor mondiale erfgoedzorg'.

Wist je bijvoorbeeld dat België 11 inschrijvingen op de Werelderfgoedlijst heeft? En dat hier enkele ondervertegenwoordigde categorieën van erfgoed zoals moderne architectuur (de herenhuizen van de architect Victor Horta en het Stocletpaleis) en industrieel erfgoed (de scheepsliften van het Canal du Centre en de belangrijkste mijnsites van Wallonië) tussen zitten?  We waren ook één van de eerste landen dat voorstelde om seriële inschrijvingen aan de Werelderfgoedlijst toe te voegen, zoals de Vlaamse Begijnhoven en de Belforten van Vlaanderen en Wallonië. Die laatste inschrijving is in 2005 uitgebreid tot een transnationale site van de Belforten van België en Frankrijk. Nog meer kan je lezen in de brochure (pdf).