Zomerreeks: collega Barbara in drie vragen

In het agentschap Onroerend Erfgoed werken best veel verschillende profielen voor datzelfde ene doel: de erfgoedzorg. Daarom laten we deze zomer een tiental mensen uit onze organisatie aan het woord. We stelden ze drie vragen. Deze week is Barbara aan de beurt. Barbara is één van onze juristen die advies en ondersteuning bieden aan andere collega’s bij advies-, beroeps-, en klachtendossiers.

Wie is Barbara Vandionant?

In 2012 studeerde ik af als historica en schreef ik me in voor de opleiding rechten. Ik besloot vrijwel meteen om mijn studie te combineren met werken. Tijdens mijn laatste jaren als werkstudent werd ik als historica aangenomen bij het bedrijf Dépot d’Histoires en opgeleid tot archivaris en projectleider. Drie jaar later kreeg ik de unieke kans om als juriste te starten bij het agentschap waar ik sinds eind november 2021 aan de slag ben.

Werk jij graag in de onroerenderfgoedsector en waarom? Zou je het aanbevelen aan anderen?

Ik heb een job gevonden waarin ik twee passies kan combineren. Geschiedenis heeft me altijd gefascineerd. Als kind keek ik naar historische monumenten alsof het de illustraties waren in een sprookjesboek. Mijn gebetenheid voor rechten ontstond tijdens mijn studie en blijft nog steeds groeien. Het werd voor mij een manier om de samenleving beter te begrijpen, mensen te helpen en zaken te beschermen. Tot slot maakt deze job het voor mij mogelijk om te werken in een boeiende omgeving, samen met collega’s die vanuit verschillende invalshoeken een interesse met me delen.

Welk boek, podcast, film … met een erfgoedkantje zou je iedereen aanbevelen?

Mijn favoriete boekgenre is historische fictie, denk aan Isabel Allende en Ken Follet. Op dit moment ben ik het boek Antwerpen, De gloriejaren van Michael Pye aan het lezen. Tot nu toe kan ik het alvast aanraden, net zoals zijn vorig boek: Aan de rand van de wereld. Verder is Eeuwige Schoonheid van E.H. Gombrich een aanrader voor iedereen die meer te weten wil komen over kunstgeschiedenis.

Welke Vlaamse erfgoedparel zou iedereen eens een keertje moeten bezoeken?

Een Haspengouwse klassieker die me nauw aan het hart ligt is de Landcommanderij Alden Biesen. Er vindt een grote variëteit aan activiteiten in en rond het domein plaats waardoor het kasteel altijd toegankelijk en verwelkomend aanvoelt.