Zomerreeks: collega Dries in drie vragen

In het agentschap Onroerend Erfgoed werken best veel verschillende profielen voor datzelfde ene doel: de erfgoedzorg. Daarom laten we deze zomer een tiental mensen uit onze organisatie aan het woord. We stelden ze drie vragen. Deze week is Dries aan de beurt. Dries is één van onze erfgoedonderzoekers landschap.

Wie is Dries Claeys?

Ik ben sinds de zomer van 2020 onderzoeker bij team landschap. Een van mijn hoofdtaken is het (bege)leiden van het onroerenderfgoedrichtplan historische landgoederen. Daarvoor werkte ik tussen 2014 en 2019 aan een doctoraat over de wederopbouw van het Belgische platteland na de Eerste Wereldoorlog en aansluitend aan een tijdelijke tentoonstelling over de wederopbouw in het In Flanders Fields Museum in Ieper. In 2019-2020 was ik ook aan de slag bij het Centrum Agrarische Geschiedenis als projectmedewerker, meer bepaald rond historische hoevebouw in de Kempen en de geschiedenis van de Vlaamse Landmaatschappij. Deze achtergrond verklaart een groot deel van mijn antwoorden op de zomervraagjes.

Werk jij graag in de onroerenderfgoedsector en waarom? Zou je het aanbevelen aan anderen?

Ja en ja! Het leuke aan mijn job vind ik dat het om toegepast onderzoek gaat. Het gevoel dat ik bijdraag aan een algemeen belang (landschapsgeluk!) vind ik heel belangrijk. Ook de interdisciplinariteit vind ik razend interessant. Het team onderzoek landschap is bevolkt met (bio)ingenieurs, geografen, landschapsarchitecten, archeologen, historici… Die combinatie van achtergronden maakt dat ik elk gesprek wel iets bijleer. Zou ik de onroerenderfgoedsector dus aanraden bij anderen? Zeker wel.

Welk boek, podcast, film … met een erfgoedkantje zou je iedereen aanbevelen?

Antony d’Ypres, fotografen van de wederopbouw (door Piet Chielens, Dominiek Dendooven en Jan Dewilde). Een ideaal boek voor wie graag boeken met veel foto’s leest. De foto’s in het boek zijn 100 jaar (of meer) geleden genomen door de Ieperse fotografen Maurice en Robert Antony. De broers vluchtten in 1914 met het fototoestel in de hand en maakten zo unieke beelden van de eerste verwoestingen. Na de Eerste Wereldoorlog keerden ze al snel terug om de totale vernieling van de stad en de streek te registreren. Antony d’Ypres bevat een selectie van foto’s – telkens met de nodige uitleg – die verdacht veel lijken op de beelden die ons vandaag vanuit Oekraïne bereiken.

Welke Vlaamse erfgoedparel zou iedereen eens een keertje moeten bezoeken?

Op weg naar de kust of op weekend in Brugge? Dan raad ik een bezoek aan het Lippensgoed in Beernem, net ten zuidoosten van Brugge, aan. Het is de kern van het Bulskampveld, een van de weinige bosrijke gebieden in West-Vlaanderen, dat als provinciaal domein vrij toegankelijk is. Het Lippensgoed is in oorsprong een landgoed dat in de achttiende eeuw ontstaan is op een voormalig veldgebied. De systematische ontginning van de domeingoederen is nog af te lezen uit het dambordvormige drevenstelsel, dat al vanaf begin negentiende de eeuw het landschap kenmerkt. Het kasteelpark is een ontwerp van de Belgische landschapsarchitect Edmond Galoppin.