Zomerreeks: collega Geert in drie vragen

In het agentschap Onroerend Erfgoed werken best veel verschillende profielen voor datzelfde ene doel: de erfgoedzorg. Daarom laten we deze zomer een tiental mensen uit onze organisatie aan het woord. We stelden ze drie vragen. Deze week is Geert aan de beurt. Geert is één van onze onderzoekers archeologie die onder meer toevalsvondsten registreert en gepassioneerd is door tuinarcheologie.

Wie is Geert Vynckier?

Ik ben geboren in Ieper en heb steeds in Vlaams-Brabant gewoond (Aarschot, Linden, Leuven en Scherpenheuvel). Na mijn Grieks-Latijnse studies aan het KA Aarschot, studeerde ik Archeologie aan de KULeuven, waar ik nadien aan tijdelijke projecten werkte van 1984 tot 1986. Vanaf 1987 werk ik voor het agentschap Onroerend Erfgoed en haar voorgangers (IAP en VIOE) aan het archeologisch stadsonderzoek te Tongeren en opgravingen in Limburg. Vanaf 2007 ben ik daarbovenop toevalsvondst-verantwoordelijke voor de provincie Limburg en later Vlaams-Brabant en Antwerpen. 

Werk jij graag in de onroerenderfgoedsector en waarom? Zou je het aanbevelen aan anderen?

Van kleins af aan was ik geïnteresseerd in archeologie, geschiedenis, oude gebouwen … en  lag het voor de hand dat ik in deze branche zou gaan werken, ook al was het moeilijk werk te vinden in de archeologie in de jaren 70 en 80 van vorige eeuw. Ik ben er toch voor gegaan. Het was niet gemakkelijk en duurde tot 1991 voor ik een contract van onbepaalde duur ontving. Sindsdien is het werkveld volledig veranderd. Toch zou ik zij die dit echt willen doen, aanraden om voluit voor archeologie te kiezen.

Welk boek, podcast, film … met een erfgoedkantje zou je iedereen aanbevelen?

Recente films die ik iedereen aanraad, zijn The Dig en The King’s Garden. Daarnaast alle boeken over archeologie, geschiedenis, historische tuinen, wereldoorlogen…

Welke Vlaamse erfgoedparel zou iedereen eens een keertje moeten bezoeken?

Een tip dichtbij: De Maagdentoren te Zichem. Een ander is wat verder weg, namelijk de beschermde archeologische site van Veldwezelt -Hezerwater. Ik maak ook heel graag mooie wandelingen rond Kanne, Voeren, Averbode en de Demervallei.