Zomerreeks: collega Nancy in drie vragen

In het agentschap Onroerend Erfgoed werken best veel verschillende profielen voor datzelfde ene doel: de erfgoedzorg. Daarom laten we deze zomer een tiental mensen uit onze organisatie aan het woord. We stelden ze drie vragen. Deze week is Nancy aan de beurt. Nancy is erfgoedconsulent archeologie in Oost- en West-Vlaanderen.

Wie is Nancy Lemay?

Van jong af wist ik het al: ik wil archeoloog worden! Ondertussen werk ik al 29 jaar in de archeologische sector. Eerst 11 jaar in Ename en Oudenaarde en ondertussen 18 jaar als erfgoedconsulente bij de Vlaamse overheid, eerst in Oost-, en nu ook in West-Vlaanderen. Van sporen intekenen en vondsten determineren naar adviseren en veldwerk opvolgen. Door die overstap is mijn passie verder uitgegroeid naar het hele landschap met boven- en ondergronds erfgoed. Om die passie ook met een breed publiek te kunnen delen startte ik 5 jaar geleden in bijberoep met Stones and Stories. Onder het motto: ‘Stap mee in het verleden en geniet van het verhaal’ breng ik onderzoeksresultaten naar buiten. 

Werk je graag in de erfgoedsector en waarom? Zou je het aanbevelen aan anderen?

Een werkagenda die bij je passie aansluit: hoe boeiend kan een job zijn? Hoe geven we ons erfgoed door aan de volgende generatie? Hoe kun je kwaliteitsvol onderzoek nastreven? Maar niet iedereen loopt warm voor geschiedenis en erfgoed. Economisch nut zwaait met het vingertje. En ‘onbekend is onbemind’. Daarom timmer ik naast mijn administratieve taken mee aan het draagvlak. Hoe beter gekend, hoe meer gedragen. Er is zoveel interessant onderzoek dat vraagt om verteld te worden.

Welk boek, podcast, film … met een erfgoedkantje zou je iedereen aanbevelen?

Fictie kan me maar zelden bekoren. Daarvoor is non-fictie té interessant. Ik lees zowat alles wat ik te pakken krijg over lokale geschiedenis. Maar momenteel ligt daar ook ‘Wie vermoordde de Neanderthaler’ van S. Condemi en F. Savatier bij. Een stand van zaken over het onderzoek naar Neanderthalers. Hoe (over)leefden ze in de meest barre omstandigheden? Zo intrigerend. Het leest als een trein, en véél spannender dan fictie.   

Welke Vlaamse erfgoedparel zou iedereen eens een keertje moeten bezoeken?

De Vlaamse Ardennen zijn een pracht van een landschap waarin geschiedenis en zelfs archeologie bijzonder goed leesbaar aanwezig zijn. Voor mij absoluut een erfgoedparel. Er is de Scheldevallei met de meersen waar een heel steentijdverhaal aan verbonden is, het romeinse wegennet en de kouters, de dorpjes, die klein bleven of zich tot stad ontwikkelden en de restanten van de grote bosgordel op de Kluisberg en de Hotond. Zoveel kleine en grote historische sites lenen zich voor een goed verhaal omdat het landschap zich zo vlot laat lezen. Op enkele plaatsen zijn er monumenten en archeologische sites te bezoeken met een museum erbij. Maar alle losse elementjes kun je best bekijken in de grote puzzel van het landschap: al fietsend of wandelend het erfgoed beleven.