Zomerreeks: collega Stef in drie vragen

In het agentschap Onroerend Erfgoed werken best veel verschillende profielen voor datzelfde ene doel: de erfgoedzorg. Daarom laten we deze zomer een tiental mensen uit onze organisatie aan het woord. We stelden ze drie vragen. Deze week is Stef aan de beurt. Stef is één van onze erfgoedconsulenten bouwkundig en landschappelijk erfgoed.

Wie is Stef Aerts?

Ik ben erfgoedconsulent voor bouwkundig erfgoed, en sinds twee jaar ook voor landschappelijk erfgoed. Dat betekent dat ik het aanspreekpunt en de dossierbehandelaar ben in een regio, in dit geval het oosten van de provincie Antwerpen. Eigenaars, beheerders, openbare besturen of andere betrokkenen kunnen bij vragen over beschermd onroerend erfgoed bij mij terecht. Dat kunnen vragen zijn over het statuut, procedures, premies, toelatingen … Ik ben in 2011 in Hasselt gestart, met als beheersregio Noord-Limburg. Sinds 2016 werk ik in de Antwerpse Kempen, van thuis uit of vanuit ons kantoor in Antwerpen. Ik studeerde Geschiedenis aan de VUB en daarna Monumenten- en Landschapszorg aan de Artesis Hogeschool in Antwerpen. Ik heb een zwak voor lekker, maar simpel eten en ben een fervent reiziger en fietser. Ik ben dikwijls in de natuur te vinden. Ik begeleidde in mei bijvoorbeeld een wandelreis in Kreta en ik ben net terug van een tweedaagse fietstrip door de Hoge Venen en de Eiffel.

Werk jij graag in de onroerenderfgoedsector en waarom? Zou je het aanbevelen aan anderen?

Uiteraard. Ik vind het belangrijk om een maatschappelijk relevante job uit te oefenen. Het is werk waarbij je met inhoud bezig kan zijn. Zeker voor iemand die geïnteresseerd is in onder andere geschiedenis, openbare ruimte, ruimtelijke planning, groen, architectuur en design. Door het werk kom ik regelmatig op mooie en oude plaatsen of in gebouwen die doorgaans niet publiek toegankelijk zijn. Het is dus niet enkel een zittend beroep. Daarnaast ben ik graag concreet bezig, kom ik graag in contact met veel mensen met verschillende achtergronden, en niet te vergeten: ik heb geweldige collega’s.

Welk boek, podcast, film … met een erfgoedkantje zou je iedereen aanbevelen?

Het boek Verhalenbazaar. Vakantieherinneringen van 1930 tot 1980. Dit boek hoort bij de tentoonstelling Verhalenbazaar van stad Antwerpen en het Museum aan de Stroom uit 2008. Het haalt samen met de Antwerpenaar herinneringen op aan vakanties en verzamelt verhalen en foto’s uit de periode 1930-1980. Het vertelt het verhaal van de ontwikkeling van het volkse toerisme. Van de ontdekking van de charmes van plaatsen dicht bij huis, zoals Sint-Anneke en het Zilvermeer in Mol. En ook de reizen verder weg naar de Ardennen, Echternach en Zuid-Frankrijk. Het boek staat vol leuke anekdotes en nostalgische foto’s, en behandelt onderwerpen als badmode, floeren broeken en Expo ’58. Perfecte bijna-vakantie-lectuur. 

Welke Vlaamse erfgoedparel zou iedereen eens een keertje moeten bezoeken?

Het kantoorgebouw met typistenzaal van de voormalige fabriek van Brepols, het oudste en grootste papierverwerkende en grafische bedrijf van Turnhout. Het is een gaaf bewaard modernistisch kantoorgebouw van 1937 met een opmerkelijk functionalistisch interieur. Het werd de afgelopen jaren grondig gerestaureerd, samen met verschillende niet beschermde fabrieksgebouwen en huisvest nu een deel van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. Het was het laatste onafgewerkte gedeelte van de nieuwe stadsontwikkeling op de oude fabriekssite. Dit kreeg de toepasselijke naam Turnova en zorgde voor een heel nieuw en levendig stadsdeel.