Zomerreeks: collega Valérie in drie vragen

In het agentschap Onroerend Erfgoed werken best veel verschillende profielen voor datzelfde ene doel: de erfgoedzorg. Daarom laten we deze zomer een tiental mensen uit onze organisatie aan het woord. We stelden ze drie vragen. Deze week is Valérie aan de beurt. Valérie is één van onze communicatieverantwoordelijken. Ze staat de pers te woord, bereidt communicaties voor het kabinet voor en is altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes uit ons agentschap.

Wie is Valérie Evers?

Ik studeerde eind vorige eeuw af aan de VUB als licentiate in de communicatiewetenschappen. Voor ik bij het agentschap aan de slag ging deed ik ervaring op in de drugspreventie en Europese subsidieprojecten in het kader van levenslang leren.

Werk jij graag in de onroerenderfgoedsector en waarom? Zou je het aanbevelen aan anderen?

In 2008 stond ik al een tijdje op een lijst met geslaagden van het generieke ‘ambtenarenexamen’. Ik had op dat moment een leuke job, maar ik hield natuurlijk ogen en oren open voor nog iets leukers. Toen de vacature voor communicatiemedewerker bij het toenmalige agentschap Ruimte en Erfgoed voorbij kwam, heb ik dan ook mijn kans gewaagd, en zie, 14 jaar later ben ik nog steeds niets leukers op mijn pad tegen gekomen. De onroerenderfgoedsector is dus een leuke sector om te werken, heel divers en bij het team communicatie hebben we de luxe dat we ons met alle verhalen achter dat onroerend erfgoed mogen bezighouden. Een schip dat naar de Noordpool voer, de geschiedenis van de steenkoolmijnen in ons land, een bleekweide, de resten van een leprozenhuis, je kan het zo gek niet bedenken… op dit kleine stukje grond aan de Noordzee vind je een schat aan erfgoed en verhalen.

Welk boek, podcast, film… met een erfgoedkantje zou je iedereen aanbevelen?

Verleden zomer las ik Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer, ik kon niet stoppen met lezen. Ik volg sinds 2021 de nauwere samenwerking tussen ons agentschap en Toerisme Vlaanderen. We willen erfgoed, erfgoedzorg en toeristische ontwikkeling nog meer verbinden en elkaars doelstellingen versterken. En Grand Hotel Europa gaat daar nu net over. Wat betekent Europa vandaag in de wereld? Worden we een plek waar enkel een verleden is dat we toeristisch uitwringen, of bepalen we mee hoe de toekomst er uit zal zien? Wordt Europa één groot openluchtmuseum, een pretpark waar je sporadisch een bezoek aan brengt, maar waar weinig ruimte is voor innovatie? Een heleboel thema’s passeren de revue: migratie, invloed van massatoerisme op steden, bestaat de  Europese identiteit, wat is cultuur…

Welke Vlaamse erfgoedparel zou iedereen eens een keertje moeten bezoeken?

Erfgoed dat je zeker een keertje moet bezoeken is het mijnerfgoed in Limburg. Het mijnmuseum in Beringen geeft een goed beeld van hoe het er in die tijd aan toe ging, en nadien kan je de omgeving verkennen en zien hoe deze economie ons landschap heeft veranderd. De mijnterrils, de tuinwijken, kolensporen, gebedshuizen… de steenkoolmijnen hebben onze omgeving gevormd. De website van ECRU-erfgoed is een goede start als je van plan bent het mijnerfgoed te ontdekken.