Zomerreeks: Lien Lombaert in zes vragen

Erfgoedzorg kent vele facetten en is iets dat we samen doen. Daarom laten we deze zomer een tiental mensen uit de erfgoedsector aan het woord. We stelden ze zes vragen. Lien Lombaert mag de aftrap geven.

Wie is Lien?

Ik ben al bijna 9 jaar erfgoedconsulent archeologie bij de provincie Oost-Vlaanderen en depotbeheerder van het erkend Erfgoeddepot gelegen op de Erfgoedsite Ename. Advies verlenen aan de burger en de sector over het bewaren van archeologische vondsten is één van mijn hoofdbezigheden, naast het dagelijks beheer van het depot. Daar vangen we, al dan niet tijdelijk, erfgoedcollecties op die niet in situ bewaard kunnen worden. Dat zijn elementen of collecties met een link naar bouwkundig erfgoed, archeologische ensembles en zelfs enten en stekken van erfgoedbomen.

In het verleden was ik ook werkzaam bij het CAI-team (VIOE), als praktijk-assistent (vakgroep Archeologie, UGent) en als projectmedewerker bij GATE.

Werk jij graag in de onroerenderfgoedsector en waarom? Zou je het aanbevelen aan anderen?

Als 8-jarige wist ik al dat ik archeoloog zou worden en ik heb van die kinderdroom ook mijn beroep kunnen maken. Als archeoloog kijk ik naar het verleden om verhalen van vroeger te reconstrueren, maar als depotbeheerder kijk ik naar de toekomst om de collecties die dat verleden in zich houden goed te bewaren. Mijn job is ontzettend gevarieerd en veelzijdig, saaie momenten zijn zeldzaam. Bovendien haal ik veel voldoening uit adviesverlening en publiekswerking.

Op welke realisatie ben je het meest fier?

Ik functioneer het best als teamspeler, dus ik ben wel fier op mijn getalenteerde depotteam en onze vrijwilligers. Daarnaast ben ik ook trots op al onze realisaties om erfgoed dichter bij het publiek te brengen. De Vlaamse Archeologiedagen, die we met de 4 andere provincies, de Vereniging van de Vlaamse Provincies (VVP) en het Forum Vlaamse Archeologie (FVA) organiseren, zijn hier een mooi voorbeeld van. Net zoals de eigen publicaties, tentoonstellingen en kinderactiviteiten.

Welk boek over een onroerenderfgoedthema heb jij het laatst gelezen?

Wat bomen ons vertellen van Valérie Trouet. Een fascinerend verhaal over wat jaarringenonderzoek precies is en wat dit onderzoek kan onthullen over het verleden. Het speelt in op zeer actuele thema’s zoals klimaatverandering. We zetten met ons team zelf ook extra in op het bewaren van hout in functie van toekomstige onderzoeksmethoden.

Wat zie jij als de grootste uitdaging voor onze sector?

Het eerste dat je als archeoloog leert is dat een vondst weinig tot niets waard is zonder de bijhorende contextinformatie. Die informatie wordt momenteel bijna uitsluitend in bits en bytes geproduceerd en is in mijn ogen het meest fragiele onderdeel van een archeologisch ensemble. Bovendien komen niet alle ensembles in een erkend depot terecht. Iedereen erkent dat dit een grote uitdaging vormt, maar het aanpakken ervan is heel complex en specialistenwerk. De sector kan daar zeker een duw in de rug gebruiken.

Welke Vlaamse erfgoedsite zou iedereen eens een keertje moeten bezoeken?

Ook al ben ik een beetje bevooroordeeld, Erfgoedsite Ename in Oudenaarde is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Deze zomer lopen er maar liefst 3 erfgoedtentoonstellingen (over erfgoed vanuit de lucht, de beiaardcultuur en molens). Bovendien kan je een kijkje nemen achter de schermen van het Erfgoeddepot, rondstruinen in het Archeopark en je onderdompelen in het verhaal van de abdij. Ook de Sint-Laurentiuskerk, Huis Beaucarne en het Bos ’t Ename zijn een bezoek waard.