Zomerreeks: Toplina Puttemans in zes vragen

Erfgoedzorg kent vele facetten en is iets dat we samen doen. Daarom laten we deze zomer een tiental mensen uit de erfgoedsector aan het woord. We stelden ze zes vragen. Deze week laten we Toplina Puttemans aan het woord.

Wie is Toplina?

Na een carrière als zelfstandig vroedvrouw, studeerde ik in 2010 af als Master in de Architectuur. Ik liep stage bij restauratie-aannemer PIT en werkte nadien als architecte bij Erfgoed en Visie in Malle. Deze praktijkexpertise vulde ik aan met de opleiding Master in Erfgoedstudies die ik afrondde met een thesis over herbestemmingsmogelijkheden van de Atlantikwall.

Sinds 2018 werkt ik als projectcoördinator bij IOED Erfgoed Voorkempen.

Werk jij graag in de onroerenderfgoedsector en waarom? Zou je het aanbevelen aan anderen?

Ja. Onze dorpen en steden herbergen een schat aan onroerend erfgoed: een reeks dorpswoningen rond een plein, het kapelletje op de hoek of een oude lindeboom bij een hoeve. Onroerend erfgoed is nauw verbonden met de publieke ruimte. Het geeft onze dorpen karakter en structuur. Veel van dit lokaal erfgoed is niet beschermd en staat sterk onder druk. Gemeenten ondersteunen om dit waardevolle erfgoed te behouden, is iets waarvoor ik elke dag graag uit mijn bed kom.

Op welke realisatie ben je het meest fier?

In 2018 startten we samen met drie gemeenten in de Voorkempen met de opmaak van een beheersplan voor het funerair erfgoed. Dat traject vormde de start voor een breder regionaal draagvlaktraject rond waardevolle begraafplaatsen. Plaatselijke heemkundigen en vrijwilligers werkten met het onderzoeksteam een inventaris van graven met lokaal historisch belang uit en stippelden zo mee de krijtlijnen voor de herwaardering van het kerkhof in hun gemeente uit.

Welk boek over een onroerenderfgoedthema heb jij het laatst gelezen?

Memento Mori II, een boek van Tamara Ingels en Lieve Destoop over waardevolle begraafplaatsen en kerkhoven. Een verfrissend en praktijkgericht boek dat inzicht geeft vanuit verschillende perspectieven op de (toekomstige) rol van deze historische herdenkingsplekken.

Wat zie jij als de grootste uitdaging voor onze sector?

Een duurzaam onroerenderfgoedbeleid op lokaal niveau. En bouwen aan een breed draagvlak voor onroerend erfgoed.

Welke Vlaamse erfgoedsite zou iedereen eens een keertje moeten bezoeken?

Beschermd landschap Antitankgracht: deze 33 km lange verdedigingsgracht in de Antwerpse Voorkempen vormt een schat aan natuur in combinatie met militaire relicten, waaronder erg mooi bewaarde loopgraven, bunkers, sluizen schansen…