Om die verjaardag te vieren start vandaag in Turnhout een driedaags congres over het 'Verleden, heden en toekomst van de begijnhoven'. De dertien Vlaamse begijnhoven waren, samen met de Grote Markt in Brussel en vier scheepsliften op het Canal du Centre bij La Louvière de eerste drie Belgische werelderfgoederen.

Thema's

Bouwkundig erfgoed

Erkenningen

In een vorige blog vertelden we over het ontstaan en de verspreiding van de cultuur van de Bandkeramiek. Die verspreidde zich vanaf de 6de millennium voor Christus razendsnel over Europa. De Bandkeramiekers waren immigranten uit het Oosten. We schetsten als het ware een grote gelukkige gemeenschap die zich al huppelend door Europa verspreidde, in volledige harmonie, met bloemen in het haar en een gedomesticeerd grassprietje tussen de tanden. Varkentjes, schaapjes en koetjes gezellig meesjokkend. Die eenheid zou mettertijd wel wegebben. Gezien het grote verspreidingsgebied van de cultuur en het gebrek aan internet is dat natuurlijk niet onlogisch.

Thema's

Archeologie

Onderzoek

Op 11 november 1918 om 11 uur daalde een oorverdovende stilte over de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Zo waren de geallieerden het overeengekomen met Duitsland. Ook al was dat niet van harte. Maar na een vier jaar durende uitputtingsslag was het genoeg geweest. Het westelijke front brokkelde af, beetje bij beetje.

Thema's

Bescherming

Dit voorjaar ging er tijdens een storm een tamme kastanje in Oost-Vlaanderen tegen de vlakte. Dat zou geen nieuws zijn, ware het niet dat deze beschermde boom de oudste en dikste was van het hele Kluisbos.

Thema's

Landschappen

Onderzoek

Het spelletje “ik ga op reis en neem mee…” is een beproefde remedie tegen kindergejoel op de achterbank bij lange autoritten. Misschien hebben de heren en dames van de zogenaamde Bandkeramische cultuur dat spelletje wel verzonnen. Het is anders wel op hun lijf geschreven.

Thema's

Archeologie

Onderzoek