Op algemeen verzoek is de metaaldetectieblog van deze maand niet om te lezen, maar om te kijken. We krijgen soms de opmerking dat ons digitaal meldingsformulier voor detectievondsten niet voor iedereen even duidelijk is. Om een en ander op te helderen, hebben we een instructievideo gemaakt. 

Thema's

Regelgeving en beleid

In onze contacten met erkende metaaldetectoristen en magneetvissers komen bepaalde vragen steeds weer terug: Hoe kan je weten of je ergens al dan niet mag zoeken naar archeologische vondsten? Hoe vraag je toestemming aan de eigenaar van een perceel? Hoe vind je de beheerder van een bepaalde waterloop of openbaar domein? Belangrijke vragen, want een zoeker moet zich altijd correct informeren voor hij op pad gaat. In deze blog tonen we je enkele handige online tools die je hierbij kunnen helpen.

In deze tijden van quarantaine is zorgen voor ons fysieke en mentale welzijn actueler dan ooit. En dat kan je nergens zo goed als in het landschap. Ondanks de #Blijfinuwkot mag je gelukkig nog altijd genieten van het landschap in je buurt, zolang je de regels van ‘social distancing’ maar respecteert!

Thema's

Landschappen

Archeologisch onderzoek in Kerkom onthult sporen van bewoning uit de 16de eeuw, de volle middeleeuwen, de Romeinse periode, de ijzertijd én het neolithicum. Daarmee beschikt het landelijke Kerkom onverwacht over een bijzonder rijk verleden.

Thema's

Archeologie

Vorig jaar, op de eerste Netwerkdag Metaaldetectie, organiseerde onze erfgoedfotograaf Kris een demo-atelier voor het fotograferen van metalen voorwerpen in een studio. Dat bleek behoorlijk in de smaak te vallen bij de aanwezige metaaldetectoristen. Wat goed nieuws is, want de doorsnee kwaliteit van foto’s bij meldingen van detectievondsten mag soms wel wat omhoog. Goede foto’s zijn nu eenmaal nodig. Reden genoeg voor Kris om wat tips & tricks, do’s & don’ts op te lijsten.