In onze contacten met erkende metaaldetectoristen en magneetvissers komen bepaalde vragen steeds weer terug: Hoe kan je weten of je ergens al dan niet mag zoeken naar archeologische vondsten? Hoe vraag je toestemming aan de eigenaar van een perceel? Hoe vind je de beheerder van een bepaalde waterloop of openbaar domein? Belangrijke vragen, want een zoeker moet zich altijd correct informeren voor hij op pad gaat. In deze blog tonen we je enkele handige online tools die je hierbij kunnen helpen.

In deze tijden van quarantaine is zorgen voor ons fysieke en mentale welzijn actueler dan ooit. En dat kan je nergens zo goed als in het landschap. Ondanks de #Blijfinuwkot mag je gelukkig nog altijd genieten van het landschap in je buurt, zolang je de regels van ‘social distancing’ maar respecteert!

Thema's

Landschappen

Archeologisch onderzoek in Kerkom onthult sporen van bewoning uit de 16de eeuw, de volle middeleeuwen, de Romeinse periode, de ijzertijd én het neolithicum. Daarmee beschikt het landelijke Kerkom onverwacht over een bijzonder rijk verleden.

Thema's

Archeologie

Op de beschermde begraafplaats van Torhout zijn er graftekens bewaard gebleven van alle lagen van de bevolking en niet enkel van de gegoeden. Het stadsbestuur liet recent een beheersplan ontwikkelen om dat erfgoed een toekomst te geven. Het uitvoeringsplan is niet traditioneel opgevat. Het stimuleert de ontwikkeling van het aanwezige erfgoed en zoekt naar zoveel mogelijk aanknopingspunten met de omgeving. Foto cover: Niek Van Thomme.

Thema's

Herbestemming

Landschappen

Onroerend erfgoed is helemaal niet zo statisch als de naam doet vermoeden. Het moet de maatschappelijke veranderingen en ontwikkelingen volgen, wil het in de toekomst nog een rol spelen in onze samenleving. Onder impuls van de Klimaatdoelstellingen krijgen onze erfgoedconsulenten op het terrein stee

Thema's

Duurzaamheid

Herbestemming