Gepubliceerd op
30 september 2022

Tussen 2014 en 2016 werd dwars door West-Vlaanderen het Fluxys-tracé aangelegd, een nieuwe ondergrondse aardgasleiding die het Noord-Franse aardgasnetwerk met het Belgische verbindt. Dit was de aanleiding voor meer dan 200 archeologische opgravingen. De resultaten zijn indrukwekkend, met sites daterend van de steentijden tot de Eerste Wereldoorlog en alles daartussen. Een reizende tentoonstelling bundelt nu de bevindingen van dat archeologisch onderzoek. 

Thema's

Archeologie

Landschappen

Onderzoek

Gepubliceerd op
02 september 2022

Het leven van een archeoloog is soms hard. Lange dagen in weer en wind, bouwheren die je liefst zo snel mogelijk zien vertrekken, kleine budgetten... En dat is alleen nog maar het veldwerk. Na een opgraving volgt een opgravingsrapport, waar je vaak meer werk instopt dan in het graven zelf. Als het niet was voor al die kenniswinst, we zouden er misschien nooit aan beginnen.

Thema's

Archeologie

Gepubliceerd op
26 juli 2022

In het agentschap Onroerend Erfgoed werken best veel verschillende profielen voor datzelfde ene doel: de erfgoedzorg. Daarom laten we deze zomer een tiental mensen uit onze organisatie aan het woord. We stelden ze drie vragen. Deze week is Valérie aan de beurt. Valérie is één van onze communicatieverantwoordelijken. Ze staat de pers te woord, bereidt communicaties voor het kabinet voor en is altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes uit ons agentschap.

Gepubliceerd op
19 juli 2022

In het agentschap Onroerend Erfgoed werken best veel verschillende profielen voor datzelfde ene doel: de erfgoedzorg. Daarom laten we deze zomer een tiental mensen uit onze organisatie aan het woord. We stelden ze drie vragen. Deze week is Stef aan de beurt. Stef is één van onze erfgoedconsulenten bouwkundig en landschappelijk erfgoed.

Gepubliceerd op
15 juli 2022

Sinds 2018 geeft de Vlaamse Regering jaarlijks een projectsubsidie voor syntheseonderzoek van archeologische opgravingsresultaten. Deze onderzoeken trekken weg van de vindplaats en proberen het bredere plaatje te vatten, om zo tot echt nieuwe kennis over het verleden te komen. Wij publiceren elk onderzoek online via de nieuwe reeks SYNTAR. 

Het tiende nummer van deze reeks, het laatste van de lichting uit 2018, toont de resultaten van een groep onderzoekers van het Vlaams Erfgoed Centrum, die op zoek ging naar het gezicht van enkele Romeinse Tongerenaren. Dat doen ze aan de hand van een combinatie van de modernste technieken. 
 

Thema's

Onderzoek