Aan de Langenberg in Diest, langs de Turnhoutsebaan, wordt tijdelijk opnieuw Diestiaan ijzerzandsteen ontgonnen. Opnieuw, want er zijn geen groeves meer waar ijzerzandsteen ontgonnen wordt. En tijdelijk, want deze werken gebeuren op een werf van het agentschap Wegen en Verkeer. Een scherpe bocht in de weg krijgt er een nieuwe curve, waardoor hij minder gevaarlijk wordt.

In een vorige blog vertelden we over het ontstaan en de verspreiding van de cultuur van de Bandkeramiek. Die verspreidde zich vanaf de 6de millennium voor Christus razendsnel over Europa. De Bandkeramiekers waren immigranten uit het Oosten. We schetsten als het ware een grote gelukkige gemeenschap die zich al huppelend door Europa verspreidde, in volledige harmonie, met bloemen in het haar en een gedomesticeerd grassprietje tussen de tanden. Varkentjes, schaapjes en koetjes gezellig meesjokkend. Die eenheid zou mettertijd wel wegebben. Gezien het grote verspreidingsgebied van de cultuur en het gebrek aan internet is dat natuurlijk niet onlogisch.

Thema's

Archeologie

Onderzoek

Op 11 november 1918 om 11 uur daalde een oorverdovende stilte over de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Zo waren de geallieerden het overeengekomen met Duitsland. Ook al was dat niet van harte. Maar na een vier jaar durende uitputtingsslag was het genoeg geweest. Het westelijke front brokkelde af, beetje bij beetje.

Thema's

Bescherming

Dit voorjaar ging er tijdens een storm een tamme kastanje in Oost-Vlaanderen tegen de vlakte. Dat zou geen nieuws zijn, ware het niet dat deze beschermde boom de oudste en dikste was van het hele Kluisbos.

Thema's

Landschappen

Onderzoek