Onlangs verscheen het vijfde en laatste deel van het onderzoek naar de Tongerse Onze-Lieve-Vrouwbasiliek, in de reeks Relicta Monografieën. Eén van de onderwerpen die daarin aan bod komen, is de bouw van de huidige, gotische kerk. Die verliep niet zonder slag of stoot, want grote bouwwerken lopen zelden zoals gepland. De bouwheer die zijn wensen verandert, rampspoed, financiële problemen, adviesorganen die zich bemoeien, … In haar 800 jaar oude geschiedenis heeft de basiliek van Tongeren het allemaal zien voorbijkomen. We doen een greep uit de dossiers.

Thema's

Bouwkundig erfgoed

Restauratie

Op 6 oktober werd, onder ruime belangstelling van pers en publiek en in aanwezigheid van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele, de instabiele torenspits van het kasteel van Horst afgenomen. Het was het startschot voor de restauratie van het bekende kasteel in Holsbeek.

Thema's

Bouwkundig erfgoed

Restauratie

Tijdens de voorgaande beleidsperiode (2014-2019) stond het afronden van de herinventarisatie van de gemeenten in de Vlaamse Rand hoog op ons prioriteitenlijstje. We voegden updates en aanvullingen toe aan onze online inventaris. Merchtem was een van de laatste gemeentes die aan bod kwam. Het bleek een bijzonder interessante gemeente te zijn. Welk erfgoed voegden we toe en waarom? 

Thema's

Bouwkundig erfgoed

Inventaris

Onderzoek

Tijdens de beleidsperiode 2014-2019 zetten we als agentschap in op de inventarisatie en bescherming van naoorlogse architectuur (1945-1985) in Gent en deelgemeenten. Dit leverde een twintigtal beschermde monumenten op en een omvangrijke aanvulling van de Inventaris Onroerend Erfgoed.

Thema's

Bouwkundig erfgoed

Inventaris

Het is een internationale trend om het maatschappelijke belang van erfgoed aan te tonen met cijfers, grafieken en statistieken. Het gegoochel met vastgoedprijzen, economische impactanalyses, … doet soms vergeten dat erfgoed om meer gaat dan de cijfers. Daarom schreven enkele beleidsmedewerkers deze blog. Ter inspiratie bij de start van de nieuwe beleidsperiode.

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Landschappen