In deze tijden van quarantaine is zorgen voor ons fysieke en mentale welzijn actueler dan ooit. En dat kan je nergens zo goed als in het landschap. Ondanks de #Blijfinuwkot mag je gelukkig nog altijd genieten van het landschap in je buurt, zolang je de regels van ‘social distancing’ maar respecteert!

Thema's

Landschappen

Het is een internationale trend om het maatschappelijke belang van erfgoed aan te tonen met cijfers, grafieken en statistieken. Het gegoochel met vastgoedprijzen, economische impactanalyses, … doet soms vergeten dat erfgoed om meer gaat dan de cijfers. Daarom schreven enkele beleidsmedewerkers deze blog. Ter inspiratie bij de start van de nieuwe beleidsperiode.

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Landschappen

Op de beschermde begraafplaats van Torhout zijn er graftekens bewaard gebleven van alle lagen van de bevolking en niet enkel van de gegoeden. Het stadsbestuur liet recent een beheersplan ontwikkelen om dat erfgoed een toekomst te geven. Het uitvoeringsplan is niet traditioneel opgevat. Het stimuleert de ontwikkeling van het aanwezige erfgoed en zoekt naar zoveel mogelijk aanknopingspunten met de omgeving. Foto cover: Niek Van Thomme.

Thema's

Herbestemming

Landschappen

Wortel- en Merksplas-Kolonie verdedigen dit jaar de Belgische eer op de Europese Landschapsprijs van de Raad van Europa. Deze prijs kadert binnen de Europese Landschapsconventie, een overeenkomst waar 41 landen op intekenden. In deze blog leggen we je uit wat deze belangrijke, maar relatief onbekende conventie precies betekent en hoe wij als agentschap werken aan een bredere toepassing ervan. Met op het einde drie concrete wensen voor het landschapsbeleid in Vlaanderen. 

Thema's

Landschappen

Regelgeving en beleid

Dit voorjaar ging er tijdens een storm een tamme kastanje in Oost-Vlaanderen tegen de vlakte. Dat zou geen nieuws zijn, ware het niet dat deze beschermde boom de oudste en dikste was van het hele Kluisbos.

Thema's

Landschappen

Onderzoek