Schuif mee aan De ArcheoToog

Archeologie

Wij nodigen je uit aan De ArcheoToog, een podcast over archeologie in Vlaanderen. De eerste reeks van 4 afleveringen staat in het teken van de prehistorie. 

 

Wetenschapsjournalist Frans Steenhoudt en archeoloog Erwin Meylemans gaan tussen pot en pint in gesprek met kenners van de steentijd en de archeologie, over het verleden van Vlaanderen en de link met onze huidige samenleving. Dit doen zij in een fictief café dat voor de gelegenheid onderdak vond in restobar Batteliek in Mechelen, een herbestemde kerk met een prehistorische site onder de vloer.

Aan de toog verschijnen gasten van verschillend pluimage. Ze hebben allemaal een nauwe band met de archeologie van de prehistorie, en weten hun kennis goed te vertalen naar vandaag. Sommigen brachten een markante vondst mee naar De ArcheoToog.

Deze podcast richt zich op iedereen, jong of oud, met een gezonde interesse in erfgoed en geschiedenis. Wie meer wil wordt via de shownotes doorverwezen naar de onderzoeksbalans archeologie en een heleboel interessante links en literatuur.

 

Klik op onderstaande titels om de afleveringen te beluisteren en jezelf te verrijken met de aansluitende shownotes: 

 

Vuistbijlen en werpstokken: prehistorisch experimenteren

Archeologe Veerle Rots en Afrikakenner Ben Bellefroid hebben het over het prille begin van de mens in Afrika, experimentele archeologie en de oudste sporen van de mens in Vlaanderen.  

Kunst in de steentijd: de oerknal van de verbeelding

Archeoloog Marc De Bie schuift aan voor een boeiende babbel over de ontwikkeling van verbeelding en kunst, van de allereerste grotschilderingen tot de hedendaagse festivals. 

De neolithische revolutie: over de zin en onzin van landbouw

Archeoloog Bart Vanmontfort en Jeroen Van Vaerenbergh, a.k.a. De Foodarcheoloog, bespreken het dagelijkse leven in het neolithicum, de overgang van jagers-verzamelaars naar landbouw en de gevolgen van die keuze op lange termijn.

Geloof en prehistorie wereldwijd: timing en context zijn alles

Een diepgaand gesprek tussen twee oude bekenden die elkaar na 30 jaar terugzien. Professor-emeritus en priester Piet Vermeersch gaat in dialoog met oud-student en cultuurhistoricus David Van Reybrouck over het ontstaan van de mensheid, het prille begin van de steentijdarcheologie, en de link met kolonialisme en geloof.