Schuif mee aan De ArcheoToog

Archeologie

Wij nodigen je uit aan De ArcheoToog, een podcast over archeologie in Vlaanderen. Na reeksen over de prehistorie en de donkere middeleeuwen, verdiepen we ons tijdens het nieuwe seizoen in de Kelten.

 

Reeks 3 - DE KELTEN

Archeoloog Erwin Meylemans en erfgoedonderzoeker Hilde Verboven werpen zich op de Kelten in Vlaanderen. Aan de toog ontvangen zij specialisten van divers pluimage, die hun licht werpen op het volk dat 3000 jaar geleden onze contreien bewoonde. Ze doen dat vanuit soms erg verrassende invalshoek. Vanwaar kwamen ze? Hoe zag hun samenleving eruit? Wie of wat vereerden ze? Welke taal spraken ze? Zijn de clichés die we kennen uit de verhalen van Asterix op waarheid gebaseerd? En wat met al die Keltische revivals van de afgelopen eeuwen?

We laten in elke aflevering ook leden van Elanor, het Vlaamse Fantasy Genootschap, aan het woord. Wij hadden met hen een gesprek over de invloed van de Kelten, die tot vandaag doorleeft in hedendaagse beeldentaal. Ze zijn gefascineerd door het werk van J.R.R. Tolkien en Peter Jackson, dat de waarden van de Kelten herinterpreteerde en zo doet verder leven. 

De ArcheoToog – De Kelten wordt opgenomen in Den Aker, het erfgoedcafé van de heemkundige kring van Lint.

Reeks 2 - DARK AGES

Archeoloog Erwin Meylemans, erfgoedonderzoeker Hilde Verboven en archeologe Carolien Van Hecke ontvangen aan de toog een reeks kenners van the dark ages in Vlaanderen. Samen bekijken ze hoe donker deze periode uit onze geschiedenis precies geweest is. Was het wel zo grim en gewelddadig als de schoolboeken ons vroeger lieten geloven? En hoe verschillend waren de gebeurtenissen toen van wat er vandaag in de wereld gebeurt? We diepen ook elke keer een mooie vondst op uit een archeologisch depot.

De ArcheoToog – Dark ages wordt opgenomen in De Drij Klakken, het erfgoedcafé van de heemkundige kring Wissekerke in Kruibeke.

Reeks 1 - PREHISTORIE

Wetenschapsjournalist Frans Steenhoudt, archeoloog Erwin Meylemans en archeologe Carolien Van Hecke gaan tussen pot en pint in gesprek met kenners van de steentijd en de archeologie, over het verleden van Vlaanderen en de link met onze huidige samenleving. Alle gasten hebben allemaal een nauwe band met de archeologie van de prehistorie, en weten hun kennis goed te vertalen naar vandaag. Sommigen brachten een markante vondst mee naar De ArcheoToog. Enkele gasten hebben heel recent een Vlaamse prehistorische site opgegraven, misschien wel bij jou in de buurt? 

De gesprekken gaan door aan de toog van restobar Batteliek in Mechelen, een herbestemde kerk met een prehistorische site onder de vloer, en in de staminee van heemkundige kring De Semse in Zemst. 

 

Deze podcast richt zich op iedereen, jong of oud, met een gezonde interesse in erfgoed en geschiedenis. Wie meer wil wordt via de shownotes doorverwezen naar de onderzoeksbalans archeologie en een heleboel interessante links en literatuur. 

 

Klik op onderstaande titels om de afleveringen te beluisteren en jezelf te verrijken met de aansluitende shownotes: 

 

DE KELTEN: High Society

Overdressed archaeologist Sasja van der Vaart-Verschoof en professor metaaltijden Guy De Mulder werpen zich op de elite van de Keltische maatschappij. Een verhaal over wapens, alcohol en snelle wagens. 

DE KELTEN: Rare jongens!

Keltoloog Herman Clerinx en taalkundige Peter Schrijver leggen uit wat een Kelt precies is en hoe hij leefde. We komen ook te weten hoe zijn taal klonk, en hoe onderzoekers erin geslaagd zijn het oud-Keltisch te reconstrueren.

DARK AGES: Special met Ex Situ

Alexander Thomson, Britt Claes, Johan Hoorne en David Vanhee vertellen over hun bijzondere ervaringen met de donkere middeleeuwen. Zij nemen ons mee naar een krijgersgraf in Rekem en de archieven van het KMKG aan het Brusselse Jubelpark. En we kijken naar een belangrijke Gentse opgraving door de ogen van een Legobouwer. 

DARK AGES: Goed boeren in Vlaanderen

Archeologen Frans Theuws en Pieterjan Deckers duiken in de geldbuidel van de vroege middeleeuwers en pluizen hun handelsroutes uit. Dat doen ze aan de hand van zilveren munten, een gouden ring, een drakenhoofd en een Egyptisch doosje.

DARK AGES: Leven en doodgaan in de vroege middeleeuwen

Archeologen Rica Annaert en Ewoud Deschepper onderzoeken de dagelijkse gewoontes van de vroege middeleeuwers. Hoe leefden ze? Wat aten ze? Hoe eerden ze hun doden? Waren het woeste krijgers of toch eerder cultureel verfijnde boeren? 

DARK AGES: Goed geloof in Tongeren

Alain Vanderhoeven en Steven Vandewal nemen je mee naar het ontstaan van het christendom in Vlaanderen. In Tongeren werden in de 4de tot de 7de eeuw na Christus plots kerken gebouwd, en kwamen bisschoppen, Germanen en wolven elkaar tegen in de straten. Of is dat maar een fabeltje?

DARK AGES: Oudenburg brandt!

Sofie Vanhoutte en Vince Van Thienen praten over het einde van het Romeinse Rijk en het begin van de donkere middeleeuwen, en hoe dat er in het West-Vlaamse Oudenburg uitzag. Al dan niet met een plotse inval van barbaren.

Steentijd Special met Ex Situ

Inger Woltinge, Yves Perdaen, Marjolein Van der Waa, Ferdi Geerts, Hans Vandendriessche en Marijn Van Gils vertellen over de bijzondere praktijk van steentijd opgraven, en nemen ons mee naar sites in Beveren, Lommel, Kerkhove en Meeuwen. 

Geloof en prehistorie wereldwijd: timing en context zijn alles

Een diepgaand gesprek tussen twee oude bekenden die elkaar na 30 jaar terugzien. Professor-emeritus en priester Piet Vermeersch gaat in dialoog met oud-student en cultuurhistoricus David Van Reybrouck over het ontstaan van de mensheid, het prille begin van de steentijdarcheologie, en de link met kolonialisme en geloof. 

De neolithische revolutie: over de zin en onzin van landbouw

Archeoloog Bart Vanmontfort en Jeroen Van Vaerenbergh, a.k.a. De Foodarcheoloog, bespreken het dagelijkse leven in het neolithicum, de overgang van jagers-verzamelaars naar landbouw en de gevolgen van die keuze op lange termijn.

Kunst in de steentijd: de oerknal van de verbeelding

Archeoloog Marc De Bie schuift aan voor een boeiende babbel over de ontwikkeling van verbeelding en kunst, van de allereerste grotschilderingen tot de hedendaagse festivals. 

Vuistbijlen en werpstokken: prehistorisch experimenteren

Archeologe Veerle Rots en Afrikakenner Ben Bellefroid hebben het over het prille begin van de mens in Afrika, experimentele archeologie en de oudste sporen van de mens in Vlaanderen.