Depot

In ons erkend onroerenderfgoeddepot bewaren en beheren we het archeologisch vondst- en staalmateriaal van meer dan 1900 archeologische sites en contexten van de prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog. Het depot is toegankelijk na afspraak, zowel voor onderzoekers, tentoonstellingsmakers als andere geïnteresseerden om vondsten en stalen te consulteren. Objecten kunnen in bruikleen gegeven worden voor onderzoek en tentoonstellingen in België of in het buitenland. Met vragen over het bewaren van archeologisch erfgoed kan je steeds terecht bij depot@onroerenderfgoed.be.

Via het linkermenu vind je alle info over

Het opgravingsarchief bewaren we op een andere fysieke locatie dan de vondsten en stalen. Een raadpleging of bruikleen van een archiefstuk kan via ons archief.

Vanuit het Onroerenderfgoeddecreet bekeken, neemt het depot van het agentschap twee rollen op zich:

  • Als verwerkingsdepot ondersteunen we de erkend archeologen van ons agentschap bij het verwerken en onderzoeksklaar maken van de vondsten en stalen en de deponering van het archeologisch ensemble. Download hieronder het overzicht van archeologische ensembles in lopend onderzoek door ons agentschap.
  • Als erkend onroerenderfgoeddepot staan we in voor het beheer en de ontsluiting van de archeologische ensembles en onderdelen van beschermd onroerend erfgoed die binnen ons depotprofiel passen. Download hieronder het overzicht van archeologische ensembles in beheer van het depot van ons agentschap.

Het onroerenderfgoeddepot van het agentschap neemt een unieke positie in binnen het huidige depotlandschap, zowel qua werking als qua infrastructuur: het huist een belangrijke archeologische collectie, een verwerkingsdepot, een conservatielabo, onderzoekslabo’s en onderzoeksexpertise onder één dak.

Contactgegevens en bereikbaarheid

Het depot is toegankelijk na afspraak

Gustaaf Levisstraat 45
1800 Vilvoorde

depot@onroerenderfgoed.be

Een blik achter de schermen

Volg de facebookpagina van ons depot.