Dossiersamenstelling bij een adviesvraag

Wanneer de omgevingsvergunning over beschermd erfgoed gaat, is de dossiersamenstelling uitgebreider dan bij een reguliere aanvraag. Het dossier moet dan volgende elementen bevatten:

  • Een beschrijving van de huidige staat van het erfgoed: De aanvrager geeft hierbij geen beschrijving van het volledige erfgoed, maar enkel van het gedeelte waarop de geplande werken betrekking hebben. Hij voegt foto's toe en duidt op een (zelfgemaakt) plan aan waar deze zijn genomen.
  • Een beschrijving van de geplande werken:
    • De aanvrager geeft aan waar deze werken precies zullen plaatsvinden, door middel van foto’s, (zelfgemaakt) situeringsplan en/of schets met aanduiding van de ingreep.
    • De aanvrager geeft een volledige, uitgebreide en nauwkeurige beschrijving van de werken waarbij je voldoende concreet ingaat op de uitvoeringswijze (materialen, kleur, uitvoeringstechniek). Hij voegt, indien van toepassing, technische fiches en uitvoeringstekeningen toe.
    • Enkel een offerte is niet voldoende.
  • Een motivering van de geplande werken: De aanvrager legt uitgebreid en grondig uit waarom de geplande werkzaamheden moeten plaatsvinden en verwijst daarbij, als het van toepassing is, naar het goedgekeurde beheersplan.

De dossiersamenstelling is geregeld in het Onroerenderfgoedbesluit (artikel 6.3.2., tweede lid). Het aanvraagformulier voor een omgevingsvergunning vraagt om bij beschermd erfgoed deze dossiersamenstelling toe te passen (vraag 2.14 en bijlage B33 van de addendabibliotheek). 

Je onderzoekt het dossier op zijn ontvankelijkheid en volledigheid. Wanneer er elementen ontbreken in de dossiersamenstelling van een aanvraag over beschermd erfgoed, verklaar je de aanvraag onvolledig. Wij hebben al deze informatie namelijk nodig om een inschatting te maken van de impact van de aangevraagde werken op de erfgoedwaarden van het beschermd erfgoed.

Heb je algemene vragen over dossiersamenstelling, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.