Een beheersplan voor grotere gehelen

Om je beschermd erfgoed goed te kunnen beheren, is het belangrijk om na te denken over de ambities die je wilt verwezenlijken op langere termijn. In een beheersplan geef je weer waar je met jouw onroerend erfgoed naar toe wil en hoe je dat zal doen. Maar bij heel wat erfgoedsites zijn meerdere eigenaars en gebruikers betrokken. We merken dat het voor dergelijke grotere gehelen niet altijd makkelijk is om een beheersplan op te maken. Daarom maakten we een leidraad op die je hierbij kan helpen.

De leidraad geeft aan welke troeven een beheersplan biedt. Met een beheersplan voor een groter geheel breng je mensen samen rond onroerend erfgoed, creëer je een dynamiek en verhoog je het draagvlak. Een goedgekeurd beheersplan geeft ook een flinke planlastvermindering en mogelijkheden voor financiële tussenkomsten.

Daarnaast leggen we met deze leidraad uit hoe de opmaak en de uitvoering van een beheersplan stap per stap kan verlopen met een rits aan tips en tricks:

  • Verkenning
  • Uitstippelen van het traject
  • Uitschrijven van het bestek
  • Opmaak van het beheersplan
  • Goedkeuring van het beheersplan
  • Uitvoering, opvolging en aanpassing van het beheersplan.

De nadruk ligt op het proces. Voor meer details verwijst de leidraad naar andere documenten of websites en naar de begeleiding van en samenwerking die ons agentschap aanbiedt. 

Tenslotte verzamelden we een reeks inspirerende voorbeelden van beheersplannen voor grotere gehelen. Per beheersplan krijg je interessante punten mee en een link naar de documenten. Je vindt ook enkele concrete voorbeelden van instrumenten die helpen bij de opmaak: een aankondiging van een informatiewandeling, een informatieavond en een zitdag, een banner en een uitnodiging voor deelname aan de opmaak van een beheersplan.

Op 7 december 2021 organiseerden we een digitale infosessie over beheersplannen voor grotere gehelen. Tijdens dit infomoment lichtten we de handleiding toe en lieten we enkele initiatiefnemers van dergelijke beheersplannen aan het woord. Ze vertelden over hun ervaringen en gaven tips en valkuilen mee in elke stap bij de opmaak en uitvoering van het beheersplan. Je kan de opname van de infosessie hieronder herbekijken.

Deze video wordt niet getoond omdat je geen toestemming hebt gegeven voor de nodige sociale media cookies. Je kan jouw cookievoorkeuren hier aanpassen.