Een erkenning aanvragen

Wil je een erkenning aanvragen als onroerenderfgoedgemeente, dan moet je voldoen aan de Vlaamse beleidsprioriteiten voor het onroerenderfgoedbeleid, die de voorwaarden voor je erkenning vormen. Je toont aan dat je hierop gaat inzetten in een onderbouwde beleidsvisie. 

Om erkend te worden, moet de gemeente of stad gelegen zijn in het Vlaams gewest.

Erkenningsprocedure 

Wanneer vraag je een erkenning aan? 

De erkenning als onroerenderfgoedgemeente is geïntegreerd binnen de lokale beleids- en beheerscyclus (BBC)Uiterlijk op 15 januari van het eerste of vierde jaar van de lokale beleidscyclus dien je de aanvraag in. De eerstvolgende aanvraagdatum is dus 15 januari 2023. Had je niet genoeg tijd om je dossier voor te bereiden? Dan heb je een nieuwe kans in 2026 en 2029 om een aanvraag in te dienen.

Het agentschap brengt voor elke aanvraag een advies uit aan de minister. Eventueel geeft ook de Vlaamse Commissie voor Onroerend Erfgoed advies. De minister beslist uiterlijk op 30 april over de aanvraag.

Wordt de aanvraag goedgekeurd, dan start de erkenning vanaf 1 juli. Die erkenning is geldig voor onbepaalde duur, zolang je blijft inzetten op de Vlaamse beleidsprioriteiten voor het onroerenderfgoedbeleid natuurlijk.

Wil je tegelijk met de erkenning ook een subsidie aanvragen, lees dan zeker de webpagina over de subsidie-aanvraag.

Hoe dien je een erkenningsaanvraag in? 

Je vraagt de erkenning als onroerenderfgoedgemeente in principe aan via BBC, de applicatie van het agentschap Binnenlands Bestuur. Daarin koppel je de Vlaamse beleidsprioriteiten voor het onroerenderfgoedbeleid met de deelrapportagecodes OEVBP01 tot en met OEVBP06 en concretiseer je deze in acties. Je laadt aanvullende documenten op via het digitaal formulier.

Enkele tips bij de aanvraag

We vroegen aan enkele erkende onroerenderfgoedgemeenten welke tips zij hebben voor wie een erkenningsaanvraag overweegt. We schreven er een blogpost over.