2016 - Publiek toegankelijk erfgoed

De Roma in Antwerpen - winnaar en winnaar van de publieksprijs

De Roma is een voormalige cinema in art-decostijl. Het was lange tijd de grootste filmzaal van Antwerpen en werd ook gebruikt voor variététheater. Nadat de Roma in 1982 de deuren sloot, stond de cultuurtempel twintig jaar leeg. Enkele gemotiveerde culturele actoren uit de buurt vonden dat een spijtige zaak. Zij overtuigden de eigenaar en mochten de bouwval op eigen risico opknappen. Hiervoor zochten zij zelf de nodige middelen bij elkaar via sponsoring en premies. Voor de realisatie deden ze een beroep op professionele hulp, maar vooral ook op honderden vrijwilligers.

Wil je meer achtergrond over het project? Check dan ons portfolio.

Het spoorwegfort in Duffel - laureaat

Ons land liet in het laatste kwart van de 19de eeuw een spoorwegfortje bouwen in Duffel, om de spoorlijn tussen Brussel en Antwerpen te verdedigen. Het fort verloor zijn militair nut na de Eerste Wereldoorlog. De militaire huisbewaarder en zijn gezin leefden er nog tot 1972. Daarna stond het gebouw veertig jaar leeg. In 2009 kocht de vzw Kempens Landschap het fort aan. Ze herbestemden het gebouw tot een tentoonstellingsruimte en brasserie. Een aantal ruimtes en gangen lieten ze bewust voor wat ze waren, rekening houdend met de tientallen vleermuizen die er intussen in huisden. 

Wil je meer achtergrond over het project? Check dan ons portfolio.

Neanderthalersite Hezerwater in Veldwezelt - laureaat

Hezerwater is een archeologische site vlakbij de Nederlandse grens, aan de Oostzijde van het Albertkanaal. Daar werden bij graafwerken sporen van neanderthalers teruggevonden. Op de site is bewijsmateriaal aanwezig van vermoedelijk vier verschillende neanderthalerjachtkampen in de vallei van het Hezerwater, een bijrivier van de Maas. Een vijfde plekje op de site kan geïnterpreteerd worden als een open vuursteengroeve. De sporen leren je hoe de neanderthalers leefden. Het zijn de oudste bewoningsporen van Vlaanderen. 

Wil je meer achtergrond over het project? Check dan ons portfolio.