2017 - Niet-publiek toegankelijk erfgoed

Kasteel Boterberg in Kalmthout - winnaar

In 1846 koopt ene Paul Moons 120 hectare bossen en heiden, waarop zijn kinderen een kasteeltje in neo-renaissancestijl laten bouwen. De Antwerpse bankier Hector Carlier laat het kasteel begin 20ste eeuw grondig uitbreiden en herinrichten. Na de dood van de laatste dochter van Carlier, realiseert een Antwerpse projecteigenaar op het domein een cohousingproject. De bijgebouwen krijgen een nieuwe functie als woning. In het kasteel vind je een loft, twee gastenkamers, kantoren en een aantal gemeenschappelijke ruimtes.

Wil je meer achtergrond over het project? Check dan onze inventaris.

Donjon van het kasteel van Nevele - laureaat en winnaar van de publieksprijs

Wanneer de familie Schelstraete de achterbouw van hun 19de eeuw kasteel laat verbouwen, komt een verrassing aan het licht. De muren van dit gedeelte behoren tot een oude woontoren met een geschiedenis die teruggaat tot de 11de eeuw. De eigenaars spelen onmiddellijk in op de ‘vondst’ van de donjon. Ze laten een uitgebreid historische onderzoek uitvoeren. Van de oude muren maken ze de blikvanger van de hele restauratie. 

Wil je meer achtergrond over het project? Check dan onze inventaris.

Architectenwoning Dessauvage in Loppem - laureaat

Deze villa is een architecturale parel van het modernisme, gebouwd voor en door architect Marc Dessauvage in 1978-1980. Het was zijn eigen woning; als het ware een zuivere vertaling van zijn ideeën. Na meer dan tien jaar van leegstand verwerft een jong koppel het gebouw. Ze slagen erin om van een ruïne opnieuw een thuis te maken. Met een aantal vernieuwende ingrepen brengen ze dit pand op het vlak van energiewaarden binnen in de 21ste eeuw. De tuin, die een belangrijke rol speel in het totaalconcept, krijgt een grondige opknapbeurt. De binnenruimte behoudt het ruwe karakter dat eigen is aan het brutalisme. 

Wil je meer achtergrond over het project? Check dan onze inventaris.

Atelier Allerhanden - winnaar van de eervolle vermelding

Atelier Allerhanden ontving een Eervolle vermelding voor hun werk aan een beschermd herenhuis in Diest. Dit klassieke gebouw uit 1876 werd geen laureaat van de Onroerenderfgoedprijs 2017. Toch zag de jury de merites van dit project. Dankzij de visie, het vakmanschap en het doorzettingsvermogen van de betrokken aannemers konden zij een prachtig eindresultaat neerzetten. In plaats van zich te richten op de geijkte restauratiemethoden zijn ze zelf op zoek gegaan naar verloren kennis over authentieke materialen en het herstel daarvan. Met een uitzonderlijke werklust hebben ze de tijd genomen om het erfgoed op een vakkundige manier af te werken, zonder overhaaste beslissingen. Daarin hebben ze een enorm engagement getoond, naar het erfgoed en naar elkaar toe.