2018 - Publiek toegankelijk erfgoed

De schoenfabriek Eperon d'Or in Izegem - winnaar en winnaar van de publieksprijs

Eperon d’Or in Izegem is een rijk gedecoreerd industrieel pand dat getuigt van de economische geschiedenis van deze stad. De voormalige schoenfabriek herbergt nu onder meer het schoenen- en borstelmuseum. De details in exterieur en interieur zijn nauwkeurig opgeknapt, op basis van een uitgebreid vooronderzoek. Zowel op de bovenverdieping als beneden zijn er nieuwbouwvolumes geïntegreerd. Ze vormen een elegante hedendaagse aanvulling op de bestaande historische structuren en maken van dit gebouw een multifunctioneel geheel.

Wil je meer achtergrond over het project? Check dan ons portfolio.

De Heilige Geestsite in Mechelen - laureaat

In Mechelen kan je opnieuw van (poppen)theater genieten op de Heilige Geestsite onder de Sint-Romboutstoren. Het historische deel van het gebouw is aangevuld met een nieuwbouwvolume dat conceptueel en vormelijk een meerwaarde vormt. Er zijn twee theaterzalen, een repetitieruimte en een café in ondergebracht. De meest kwetsbare gedeeltes van het gebouw hebben hierdoor ruimte om opnieuw te schitteren. Door een verbinding te voorzien met het cultuurplein achter de site is er een bijzondere dynamiek gecreëerd tussen het erfgoed en de stad, waardoor de hele buurt opleeft. 

Wil je meer achtergrond over het project? Check dan ons portfolio.

Belevingscentrum Het Moment in Scherpenheuvel-Zichem - laureaat

In Scherpenheuvel-Zichem bestaat er een bijzonder grote samenhang tussen het erfgoed en zijn omgeving. Om de druk bezochte abdij van Averbode beter te beheren, werd jaren geleden een masterplan uitgewerkt. Belevingsscentrum Het Moment is een van de sluitstukken van dat plan. Bezoekersstromen worden langs de buitenkant van de abdijmuren naar het nieuwe centrum geleid. Daar bevindt zich een abdij- en boekenwinkel, een huisbrouwerij, een kaasrijperij, een bakkerij en een brasserie. Het geheel fungeert als een toegangspoort om het omliggende gebied De Merode te ontdekken. De restauratie is subtiel en laat het erfgoed spreken.

Wil je meer achtergrond over het project? Check dan ons portfolio.

Schrijnwerker Frans Willems - winnaar van de eervolle vermelding

Tijdens de prijsuitreiking van de Onroerenderfgoedprijs 2018 beloonde de jury schrijnwerker Frans Willems met een Eervolle vermelding voor zijn werk aan de pastorie van Meusegem in Wolvertem. Frans voorzag de prachtige salons op het gelijkvloers en het appartement op de verdieping van mooie houten vloeren en verstevigde de draagstructuren, zodat ook alle plafonds bewaard konden blijven. In andere projecten schakelt men relatief snel over op een vervanging. Hier kon dankzij Frans Willems bijna al het originele schrijnwerk bewaard blijven, inclusief het deur- en raambeslag. Een knap staaltje, dat navolging en dus ook een eervolle vermelding verdient.

Heetveldemolen in Tollembeek - winnaar van de Prijs participatie

De Heetveldemolen in Tollembeek wint de Prijs participatie. Deze extra award reikten we in 2018 eenmalig uit naar aanleiding van het Europees Erfgoedjaar. De Prijs participatie beloont een project met een sterk uitgebouwd maatschappelijk luik. De Heetveldemolen komt tegemoet aan deze vraag. De beherende vzw maakte van deze molen een spil , die allerlei soorten mensen bij elkaar brengt rond een eeuwenoud ambacht. Folklore, educatie, onderzoek, techniek, duurzame energie, eerlijke handel, kunst, … het zijn allemaal terreinen waarin deze vzw investeert, zowel op regionaal als op nationaal en soms zelfs op internationaal niveau. Dat sluit aan bij de ambitie van Europa om de Europese identiteit te versterken via onder meer lokaal erfgoed.