Vlaanderen telt heel wat beschermde sites die opengesteld zijn voor het brede publiek. Dagelijks zetten talrijke professionelen én vrijwilligers zich in om geïnteresseerde bezoekers te verwelkomen in een kerk, een abdijcomplex, een archeologische site, een landschap, een molen of zelfs een privéwoning om hen de unieke erfgoedwaarden van de site te tonen en te laten beleven.

Heb jij ook zin om je erfgoed open te stellen voor het publiek of de bestaande publiekswerking een niveau hoger te tillen? 

Je kan je erfgoed sporadisch openstellen, bijvoorbeeld jaarlijks tijdens Open Monumentendag. Deze hoogdag van het onroerend erfgoed vindt elk jaar plaats op de tweede zondag van september: honderden sites in Vlaanderen stellen die dag hun deuren gratis open. Op de sectorwebsite vind je tal van praktische tips over toegankelijkheid, een kindvriendelijke publiekswerking en efficiënte communicatie. Je vindt er ook de nodige informatie over verzekeringen en hoe je kan deelnemen.  

Heb je hulp nodig bij een meer structurele openstelling, dan raden we je aan om contact op te nemen met de Vlaamse netwerkvereniging Herita. Je kan een partner worden in hun Netwerk Open Monumenten en zo werken aan de visibiliteit en professionalisering van je openstelling. Je kan er ook terecht voor checklists, best practices, toolkits, …

Open Erfgoed

Om bijzondere exemplarische openstellingen van beschermd onroerend  en varend erfgoed in de kijker te plaatsen ontwikkelde het agentschap een exclusief kwaliteitslabel: dit erfgoed wordt als open erfgoed aangeduid. Enerzijds zijn het inspirerende voorbeelden voor de ontwikkeling en openstelling van andere sites waar men een evenwicht tracht te zoeken tussen de erfgoedwaarden en de openstelling. Anderzijds is dit een herkenbaar label voor bezoekers die op zoek zijn naar kwaliteitsvolle, toegankelijke, opengestelde erfgoedsites.

Voer je werken uit aan een erkende site, dan kan je onder bepaalde voorwaarden een verhoogde erfgoedpremie of een premie voor ontsluitingswerken ontvangen. Heb je concrete plannen om een erfgoedsite te ontwikkelen tot open erfgoed, dan kan je al een erkenning tot open erfgoed aanvragen nog voor de plannen gerealiseerd zijn.

Wil je een erkenning als open erfgoed aanvragen? Kijk dan zeker eens op deze pagina. Je vindt er alle informatie over de voorwaarden en aanvraagprocedure.

De volgende openstellingen dragen reeds het kwaliteitslabel open erfgoed, in chronologische volgorde van erkenning: