België de komende vier jaar lid van het werelderfgoedcomité

Tijdens de algemene vergadering van de 194 landen die de Werelderfgoedconventie ondertekend hebben, werd België vorige week gekozen als één van de twaalf nieuwe leden van het Werelderfgoedcomité.

Dat betekent dat we de komende vier jaar deel uitmaken van het 21-koppige prestigieuze comité, dat onder meer beslist over nieuwe werelderfgoederkenningen.

Tijdens een spannende verkiezing geraakte België verkozen in de tweede ronde, dankzij de stemmen van 103 landen (op een totaal van 177).

De drie gewesten, die bevoegd zijn voor onroerend erfgoed, hebben samen met de federale overheid de afgelopen maanden intensief campagne gevoerd. Als lid van het Comité willen we inzetten op de geloofwaardigheid van de Werelderfgoedconventie, die volgend jaar haar vijftigste verjaardag viert. Maar ook mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering, duurzaam toerisme en erfgoed in tijden van conflicten staan hoog op de agenda. Het goed beheer van werelderfgoederen en van ontwikkelingen in hun omgeving wordt ook een speerpunt van ons mandaat.

Het Werelderfgoedcomité bestaat nu uit de volgende landen: Argentinië, België, Bulgarije, Egypte, Ethiopië, Griekenland, India, Italië, Japan, Mali, Mexico, Nigeria, Oman, Qatar, Russische Federatie, Rwanda, Saint Vincent and the Grenadines, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Thailand, Zambia. De landen in het vet zijn de nieuw verkozen leden. Zij zetelen tot en met 2025. Het mandaat van de andere landen vervalt al in 2023.