Boekvoorstelling: Archeologie onder de Hopmarkt

Op donderdagavond 14 juni wordt in Aalst het boek ‘Relicta Monografie 16: Archeologie en geschiedenis van een Middeleeuwse woonwijk onder de Hopmarkt’ voorgesteld aan het publiek. Iedereen is van harte welkom om 19u, in het paviljoen aan de Hopmarkt 50.

Voor de bouw van de ondergrondse parking Hopmarkt werd in 2004 en 2005 een groot stuk van dit Aalsterse plein archeologisch onderzocht door onderzoekers van het agentschap Onroerend Erfgoed, en met de steun van de stad Aalst. Het boek dat donderdag wordt voorgesteld, verzamelt alle onderzoeksresultaten van de periode vòòr 1497, de datum dat het Karmelietenklooster op de toenmalige Veemarkt werd opgericht. Met zijn 622 pagina’s is het meteen de meest uitgebreide publicatie ooit over een Middeleeuws stadsdeel in Vlaanderen. Speciale aandacht gaat in het boek naar kruisboogmaker Christoffels Jans, die tussen 1489 en 1498 zijn atelier had op de Hopmarkt. De talrijke vondsten uit zijn werkplaats bieden een nieuw inzicht in dit hoogtechnologische ambacht.

Het boek is digitaal raadpleegbaar via het open archief van Onroerend Erfgoed. Wie liever een papieren exemplaar heeft, kan dit aankopen in museum ’t Gasthuys (museum@aalst.be) of rechtstreeks bij Uitgeverij Peeters (www.peeters-leuven.be).