De inventaris Historische Tuinen en Parken gaat online

Na de inventaris van het bouwkundig erfgoed, de orgelinventaris en de inventaris van het wereldoorlogerfgoed kan je vanaf nu ook de inventaris historische tuinen en parken online doorzoeken. Negen Vlaams-Brabantse gemeenten in de Inventaris van Historische Tuinen en Parken gaan als eerste digitaal.

Sinds 1994 brengt het agentschap Onroerend Erfgoed tuinen en parken met erfgoedwaarde in kaart. Tot hier toe zijn 66 gemeenten in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant geïnventariseerd. Dit onderzoek resulteerde in tien delen “Historische tuinen en parken van Vlaanderen” in de reeks M&L Cahiers.  Deze boekdelen kan je bestellen via het bestelloket van de Vlaamse overheid.

De typologie van de Inventaris Historische Tuinen en Parken is zeer uitlopend en gaat van grote kasteeldomeinen, stadsparken, villatuinen, … tot kleine voortuinen. De geselecteerde objecten kunnen diverse erfgoedwaardes omvatten, waaronder esthetische, natuurwetenschappelijke, historische, sociaal-culturele en ruimtelijk structurerende waarden. Historische kaarten, archiefstukken en literatuur aangevuld met een plaatsbezoek leveren de nodige informatie.

Elke tuin en elk park krijgt in de databank één of meerdere foto’s en een afbakening op kaart. Om de beschikbare informatie zo goed mogelijk te ontsluiten worden thesaurustermen specifiek voor tuinen en parken en houtig erfgoed toegekend. Ook eventuele informatie over de ontwerpers is opgenomen. Onderaan elke fiche vind je  een link naar het aanwezig bouwkundig erfgoed.

De gemeenten Affligem, Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem, Opwijk en Wemmel die als laatste geïnventariseerd werden, mogen in de nieuwe online inventaris de spits afbijten. De andere negen boekdelen worden nu één na één gedigitaliseerd.

Intussen loopt  de thematische inventaris “Tuinen en parken van voor WO I in de frontzone ”. Ook deze resultaten worden stelselmatig in de databank opgenomen en staan binnenkort online.