Digitale gids publieksarcheologie inspireert

Archeologie

Archeologie verbindt mensen met hun omgeving, verhalen met collecties en heden met verleden. Archeologie spreekt vaak tot de verbeelding van het publiek. Het draagt bij aan de identiteit van een plaats en de mensen die daar wonen. Wil jij weten hoe je het publiek beter bij jouw archeologische projecten kunt betrekken? Hoe je de zichtbaarheid van archeologie binnen een regio kan vergroten? Hoe je de vondsten, de verhalen en de kennis over het verleden het beste kan ontsluiten? Dan helpt de Inspiratiegids Publieksarcheologie je graag op weg.

De interesse in de geschiedenis en verhalen van de eigen buurt of regio groeit. Archeologisch onderzoek komt in Vlaanderen meer en meer in het nieuws en mensen nemen graag een kijkje tijdens een opgraving. Initiatieven zoals de Archeologiedagen of het tijdschrift Ex situ brengen, samen met vele, kleinschaligere activiteiten, archeologie naar het publiek. Anderen zoeken nog naar inspiratie…

Deze digitale inspiratiebrochure volgt het traject van het archeologisch onderzoek en biedt bedrijven en lokale overheidsdiensten tips en praktijkvoorbeelden om tijdens elke fase publiek te betrekken: bij het vooronderzoek, tijdens en na de opgraving. Elke fase van een archeologisch onderzoek kan je immers aangrijpen als een kans om burgers te sensibiliseren. Lees vooral zelf hoe je dat het beste doet:

Het agentschap en het Departement Cultuur, Jeugd en Media werkten samen deze inspiratiegids uit als vervolg op de studie over publieksvriendelijke ontsluiting van archeologische kennis en collecties. Dat onderzoek werd uitgevoerd door een consortium van drie onderzoeksgroepen van de Universiteit Gent: het Instituut voor Publieksgeschiedenis, het Ghent Centre for Digital Humanities en de Onderzoeksgroep Historische Archeologie. Enerzijds wilden we een concreet beeld krijgen van hoe archeologie vandaag in Vlaanderen toegankelijk is voor het publiek. Anderzijds wilden we laten onderzoeken hoe collecties en sites, verhalen en nieuwe kennis over het verleden op een kwaliteitsvolle en laagdrempelige manier nog breder toegankelijk gemaakt kunnen worden.

Inspiratiedag Publieksarcheologie

Op 18 november 2022 organiseren we samen met het Forum Vlaamse Archeologie in Brussel een Inspiratiedag over Publieksarcheologie. De dag is bedoeld voor iedereen die archeologische resultaten, kennis en inzichten wil vertalen, op een manier dat het ‘de mensen’ werkelijk boeit.

Met deze dag willen we alle spelers in de Vlaamse archeologie aanzetten om zelf met het publiek aan de slag te gaan en handvatten aanreiken om van de huidige initiatieven net iets meer te maken. Naast een toelichting van de landschapstekening schotelen we jullie een reeks inspirerende voorbeelden uit Vlaanderen en het buitenland voor, kan je netwerken op een infomarkt en in dialoog gaan tijdens een panelgesprek. Afsluiten doen we met een receptie.

Het volledige programma en het inschrijvingsformulier volgen nog, maar noteer deze dag alvast met stip in je agenda!