Dit zijn de laureaten van de Onroerenderfgoedprijs 2019

Herbestemming

De Norbertuspoort in Leuven, het Gildehuis van de Vrije Schippers in Gent en Hof Ter Beemt in Zingem zijn de 3  laureaten van de 4de editie van de Onroerenderfgoedprijs. Het grote publiek kan vanaf nu stemmen op zijn favoriete laureaat. Begin oktober wordt bekendgemaakt wie de Onroerenderfgoedprijs 2019 wegkaapt.

De Onroerenderfgoedprijs plaatst elk jaar bijzondere erfgoedprojecten in de kijker. Dit jaar ligt de nadruk op erfgoed dat in de regel niet toegankelijk is voor het grote publiek. Een externe jury heeft uit 19 inzendingen het Gildehuis van de Vrije Schippers in Gent, de Norbertuspoort in Leuven en Hof Ter Beemt in Zingem aangeduid als laureaten voor de Onroerenderfgoedprijs 2019.

Het Gildehuis van de Vrije Schippers is een historisch dubbelhuis dat herbestemd werd als werkplek voor het Gentse Havenbedrijf. Bij de totaalrestauratie zijn zowel de historische gevels als de interieurs op een voorbeeldige wijze aangepakt, op basis van uitgebreid interdisciplinair wetenschappelijk en historisch onderzoek.

De Norbertuspoort in Leuven is het noordelijke poortgebouw van de site Abdij van Park. Het eens vervallen gebouw werd opgewaardeerd tot een passend kader om oude muziek te beleven. De poort herbergt een documentatiecentrum, een geluidslaboratorium, een digitale bibliotheek en diverse vergader- en werkplekken. De afwerking en inrichting vormen een totaalconcept: het meubilair en de details zijn afgestemd op het historische gebouw.

De 300 jaar oude hoeve Hof Ter Beemt in Zingem werd door 7 jonge gezinnen getransformeerd tot een nieuwe thuis. De restauratie is zo ecologisch en energiezuinig mogelijk uitgevoerd, met veel respect voor het authentieke karakter van de site. De als monument beschermde tuin werd in één beweging mee gerestaureerd. Het project inspireert op het vlak van de omgang met het erfgoed, maar ook op het vlak van cohousing, ecologisch bouwen en sociale cohesie.

De winnaar van de Onroerenderfgoedprijs wordt bekendgemaakt op vrijdag 4 oktober 2019. Vanaf nu kan het grote publiek stemmen op zijn favoriete laureaat op www.onroerenderfgoedprijs.be. Op zondag 8 september 2019 nemen de 3 laureaten deel aan Open Monumentendag. Elke laureaat wint een bedrag van 2.500 euro. De uiteindelijke winnaar ontvangt daarnaast een bedrag van 12.500 euro.

Meer informatie?

Voor meer informatie over de prijs, surf je naar www.onroerenderfgoedprijs.be.

Op onze Facebookpagina blijf je op de hoogte van het laatste nieuws.