Dossier rond het architecturale oeuvre van Le Corbusier ingediend bij UNESCO

Het werelderfgoednominatiedossier rond het architecturale oeuvre van Le Corbusier is vandaag opnieuw ingediend bij UNESCO.

Het dossier dat nu wordt voorgesteld omvat een serie van 17 gebouwen en gebouwcomplexen uit zeven landen: Argentinië, België, Duitsland, Frankrijk, India, Japan en Zwitserland.

Voor België is de woning Guiette in Antwerpen opgenomen in het dossier. Verder maken ook de Villa Savoye, de Unité d’Habitation in Marseille en de kapel in Ronchamp deel uit van het dossier, alsook de Cabanon, het hutje dat Le Corbusier voor zichzelf liet bouwen aan de Middellandse Zee volgens de principes van het 'minimal housing'.

 

Nu het dossier is ingediend start de formele evaluatieprocedure: het dossier wordt eerst inhoudelijk onderzocht door experts van ICOMOS. In het najaar brengt een delegatie een bezoek aan alle 17 sites. Op basis van de bureaustudie en de bezoeken ter plaatse brengt ICOMOS tegen mei 2016 een advies uit aan het Werelderfgoedcomité. In de zomer van 2016 verwachten we een uitspraak over een plaats op de Werelderfgoedlijst.