Een onderdak voor de Kogge

De kogel is door de kerk. Onze 700 jaar oude Kogge krijgt onderdak in een nieuw Antwerps maritiem museum.

In 2000 en 2002 werden twee scheepswrakken van het koggetype gevonden bij graafwerken aan het Deurganckdok. We kregen de opdracht om beide wrakken te onderzoeken.
In een eerste fase namen we enkele zeer dringende maatregelen om de inhoud van de containers beter te beschermen. Nadien brachten we container per container naar het Waterbouwkundig Laboratorium in Antwerpen waar de sanering van de containers en houtresten kon gebeuren.

Ondertussen twitterde en blogde de Kogge en heeft ze haar eigen Facebookpagina. Zo bericht ze over haar belevenissen als onderzoeksobject maar ook over de historische context van de Hanze en Antwerpen gedurende de late middeleeuwen. Hierover kan je ook meer lezen in 'Het logboek van de Kogge'.

De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek kan je bestuderen via deze link.

De stad Antwerpen bouwt nu een maritiem museum op het Eilandje. Dat wordt een actief belevingsmuseum dat verschillende collecties samenbrengt, en waarbij ook de Kogge een eigen stek krijgt. Eind 2022 moet de bouw afgerond zijn, zodat het museum in 2023 de eerste bezoekers kan ontvangen. Lees meer op de website van de stad Antwerpen.